Нови мерки за безопасността по пътищата искат от Института за

...
Нови мерки за безопасността по пътищата искат от Института за
Коментари Харесай

Мерките за безопасността по пътищата не работят

Нови ограничения за сигурността по пътищата желаят от Института за пътна сигурност, тъй като актуалните не работят. Това излиза наяве от отчет на Института за травматизма по пътищата у нас.

Техни данни сочат, че без значение взетите ограничения травматизмът по пътищата не понижава.

От института акцентират, че без значение дали повода е в невниманието и непредпазливостта или в неправилното шофиране и неспазването на разпоредбите за придвижване, резултатът води до повишение на пътния травматизъм.

Институтът предлага смяна в Системата за ръководство на Безопасността на придвижването по пътищата.

Целите на настоящата национална тактика за подобряването на сигурността по пътищата са " Намаляване броя на убитите при ПТП с 50%. През 2020 година техният брой не би трябвало да надвишава 388; Намаляване броя на тежко ранените при ПТП с 20%. През 2020 година техният брой не би трябвало да надвишава 6363. "

Анализът, които институтът прави върху пътния травматизъм е осъществен в интервал 2010 - 2017 година Той демонстрира, че ограниченията въобще не водят до мечтаните резултати.

През 2017 година плануваните резултати би трябвало да бъдат 504 починали на пътя, а действителните резултати са 682 жертви.

Институтът се базира и на данни на Европейска комисия, които демонстрират, че рискът от загуба на живот в България е един от най-високите в Европейски Съюз и е няколко пъти по-висок в сравнение с в Германия, Италия, Англия и Франция.

Ранените на пътя пък би трябвало да бъдат 6878 по отношение на задачите на настоящите все още ограничения. Реално потърпевши по пътищата са 8680 души.

От разбора си институтът за пътна сигурност прави заключения, че плануваните ограничения за понижаване на жертвите от ПТП в Националната тактика за възстановяване сигурността на придвижването по пътищата на България 2010-2020 година не могат да влияят за реализиране на поставените цели. Средата в която се реализира придвижването по пътищата е извънредно нестабилна и поражда нужда от промени в Системата за ръководство на БДП. Необходими са незабавни дейности за ограничение на травматизмът измежду най-уязвимите участници в придвижването.

Предложенията, които института прави са:

Създаване на експертен орган за разбор, съгласуваност и взаимоотношение.
Реформа в административното произвеждане при определяне и санкциониране на нарушителите.
Създаване на пътна карта за развиването на сигурността на движенето по пътищата в Българя 2018-2020 година.
Позицията на Института е, че може да се означи, че виновните длъжностни лица, които управляват Системата за ръководство БДП, не са подхванали ограничения за повишение на координацията и взаимоотношението сред другите организации, участващи в процеса. /news,bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР