Нови мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас могат да

...
Нови мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас могат да
Коментари Харесай

На прага на нови COVID мерки у нас: Къде се очаква да се върнат маските

Нови ограничения против разпространяването на COVID-19 у нас могат да влязат в действие още от понеделник . Това разгласи основният държавен здравен контрольор - доцент Ангел Кунчев. Ограниченията ще са свързани най-много със наложително носене на маски на избрани места, като здравни заведения , аптеки , обществени домове , домове за възрастни хора , както и за личния състав в ясли и детски градини . Ако обстановката обаче се утежни в идващите дни, е допустимо към този лист да се прибавят още места . Очаква се до края на седмицата Кунчев да разпише предложенията.

Мерките няма да лимитират обществения живот, стопанската система и туристическия сезо н в летните месеци, съобщи доцент Кунчев. Възможно е да се наложи маски да се носят и в магазините , и градския превоз .

Туристите в Бургас - една от областите с най-вече инфектирани - се разделиха в мнението си за ограниченията у нас,  показва.

„ През лятото маските основават дискомфорт. Диша се мъчно с тях ”, сподели туристка от Естония.

„ Нормално е. И в Турция случаите още веднъж нарастват ”, сподели друга туристка.

Експертите към момента разискват дали ограниченията да важат на територията на цялата страна.

„ Единият вид е да ги въведем в този момент за тези 5-6 области, к оито са над останалите, само че е доста динамична обстановката. Другата седмица и още области ще влязат в тази група. Много е евентуално да се вземе решение на национално равнище ”, сподели още Кунчев.

Вирусологът проф. Тодор Кантарджиев счита, че контролът би трябвало да е най-много на границата. „ Всичко би трябвало да е изпреварващо. Малко се закъсня с ограниченията. Тези, които се връщат от Гърция, трябваше на границата да бъдат предизвестени няколко дни да не контактуват с доста хора.  На летищата би трябвало да се върви с маска и да се пазят хората ”, сподели той.

Според експерта още веднъж би трябвало да проработят Коронавирус зони за диагностика и обзор на хора със признаци , с цел да няма контакт с останалите пациенти в лечебните заведения.

А Кунчев счита, че персоналните лекари би трябвало да имат право да издават посоки и за безвъзмездни PCR проби , а освен за антигенни, както предложиха през вчерашния ден от здравното министерство. По думите му на персоналните лекари би трябвало да се раздадат бързи проби, с цел да изследват пациентите непосредствено в кабинета.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР