Нови лични карти с чип, който ще улеснява достъпа до

...
Нови лични карти с чип, който ще улеснява достъпа до
Коментари Харесай

Скоро в България: Нови лични карти с чип, синият талон и трудовите книжки може да отпаднат

Нови персонални карти с чип, който ще улеснява достъпа до здравна и друга информация, електронни регистри и завършек на синия ваучър и трудовите книжки. Това са част от проектите на министър Божидар Божанов, които показа в изявление пред Александър Детев от " Deutsche Welle ".

" Но някои промени нямат край - не можеш да срежеш лентата на електронното ръководство и да кажеш " завършихме го ". Няма по какъв начин да вземем за пример да електронизираме всички регистри за четири години, само че можем да електронизираме най-важните. 

" Важно е да уточним, че в чипа на персоналните карти няма да има персонални или здравни данни. Ще има идентификатор, който е неизвестен. На база на него могат да бъдат предоставяни данни от първичните регистри на заинтригувани страни - лекари, КАТ и така нататък В момента вършим оценката докога можем да го възложим и докога може да се случи, само че до края на годината би трябвало тези карти да са факт. Дали всички ще са длъжни да си ги сменят, също предстои на преценка, само че в случай че би трябвало, ще е за сметка на страната.   

" Много е значимо сега, в който ти потрябва електронна услуга, да имаш готовото средство, с което да я заявиш. Видяхме опашките пред Национален осигурителен институт при започване на пандемията за изкарване на ПИК, защото хората нямаше по какъв начин да употребяват съществуващите услуги. Идеята е да отстраняваме този детайл.  

" Синият ваучър е от лесните за унищожаване документи. Той може да отпадне единствено със законодателно изменение и смяна на някои процеси в Министерство на вътрешните работи. В съдружното съглашение е записано и отпадането на всевъзможни стикери - за гражданска отговорност, механически обзор. Това също е елементарно. Министерство на вътрешните работи и сега може да прави тези инспекции през таблети, да вземем за пример. И в случай че талончетата не отпаднат, те сигурно няма да са наложителни. Тоест няма да могат да те глобят, в случай че не си носиш съответното талонче или не си залепил стикера ". 

" Повече време ще лишават трудовите книжки. Сещам се за опита на предходните ръководещи да вкарат нов дизайн на трудовите книжки - от една страна, това е занимателно, от друга - показва, че посоката въобще не е била към цифровизация. Те би трябвало да отпаднат, само че поетапно. Необходимо е основаването на нови регистри, защото в книжките има данни, които са само там и на никое място другаде. Тя може да отпадне, когато шеф вкара данните в съответния указател, само че те ще продължат да съществуват за тези, които не са сменяли работното си място или пък са безработни ".  

" Една от политиките на нашето министерство ще бъде да прилагаме закона. В момента може да е неразрешено администрациите между тях да обменят хартиени документи и вътрешно да работят с тях, само че това не значи, че възбраната се съблюдава. Ще прилагаме закона, вътрешният документооборот сигурно би трябвало да бъде напълно електронен, сред институциите също. Хубавото, което беше свършено в последните години, е, че системата за продан на документи сред администрациите въпреки да не е съвършена, работи. Отпадането на печатите е значимо, с цел да отпадне и потребността от прехвърлянето на документи на хартия ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР