Нови конституционни изменения бяха приети днес от парламента в Казахстан.

...
Нови конституционни изменения бяха приети днес от парламента в Казахстан.
Коментари Харесай

Промени в Конституцията: Казахстан връща старото име на столицата си

Нови конституционни промени бяха признати през днешния ден от Народното събрание в Казахстан. Удължава сепрезидентският мандат на седем години, както и се връща остарялото иместолицата на страната от Нур Султан на Астана, заяви Асошиейтед прес.

Промените са част от редица политически и стопански промени, за които президентът Касъм-Жомарт Токаев прикани след бурните митинги, които раздрусаха страната през януари и лишиха живота на повече от 200 души, напомня Българска телеграфна агенция.

Размириците бяха провокирани от внезапното повишение на цените на горивата, само че отразяваха и широкоразпространеното неодобрение от политиката на страната, която повече от 30 години беше доминирана от Нурсултан Назарбаев и неговата партия.

Астана става столица на Казахстан през 1997 година, когато Назарбаев, който управлява страната в продължение на три десетилетия по времето на Съветския съюз и откакто тя получава самостоятелност през 1991 година, я реалокира там от Алмати.

След като той се отдръпна през 2019 година, неговият правоприемник Токаев предложи тя да бъде наречена Нур Султан в чест на Назарбаев, който резервира голямо въздействие като началник на ръководещата партия и на Съвета за сигурност на страната.

Токаев обаче го в профил от тези постове след смъртоносните безредици през януари, които се дължаха частично на неодобрение от властта, която Назарбаев към момента упражняваше, и разгласи огромни промени.

По-рано този месец той свика предварителни президентски избори и разгласи, че ще върне остарялото име на столицата.

Токаев към този момент съобщи, че ще взе участие в изборите. Засега не е ясно дали новите промени ще му разрешат това, само че сходни конституционни промени в Русия и Беларус разрешиха на настоящите водачи да се кандидатират още веднъж според новата Конституция.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР