Нови изследвания на надписи отпреди 1000 години показват, че съпругата

...
Нови изследвания на надписи отпреди 1000 години показват, че съпругата
Коментари Харесай

Древни руни свидетелстват за могъществото на викингска кралица

Нови проучвания на надписи отпреди 1000 години демонстрират, че брачната половинка и майката на двама викингски владетели може би е била доста по-могъща сама по себе си - може би даже водач на ранното датско кралство, заяви „ National Geographic ”.


В изследване, оповестено през днешния ден в Antiquity, учените показват нов разбор на руните от Йелинг в Дания - каменни монументи с надписи, издълбани преди повече от хилядолетие в памет на викингския крал Горм Стария, неговата брачна половинка Тира и делата на техния наследник, крал Харалд Блутут.

Камъните от Йелинг, намиращи се в град Йелинг в Източна Ютландия (област в Дания – бел.ред.), съдържат най-ранните сведения за Дания като политическа единица. По-малкият и по-стар рунически камък с текст, написан на руническа писменост, е повдигнат от Горм към 950 година от н.е.; надписът на по-големия камък Йелинг, поръчан от сина Харалд Блутут, също отразява прекосяването на Дания от нордическо езичество към християнство през 965 година и се смята от мнозина за " акт за раждане " на Дания.

И на двата рунинга в Йелинг е изписано името на Тира - дамата, която е била брачна половинка на Горм и майка на Харалд. Жени на име Тира се срещат и в надписите на два други викингски руните от този интервал - повече от всяко друго име от какъвто и да е пол, само че не е ясно дали всички те се отнасят до Тира, брачна половинка и майка на крале. Сега обаче ново изобретение добавя пъзела на Тира и може да сложи под въпрос някои разбирания за ролята на дамите във викингското общество.

Издълбани в камък

Новият разбор включва триизмерно сканиране на седем рунически камъка от Ютландия, в това число по-големия камък Йелинг, с цел да се разкрият невиждани елементи от руническите надписи.

Анализът разкри, че надписът върху руническия камък на Харалд Блутут е издълбан от същата ръка, която е изписала и руническия камък Лаеборг, ситуиран на към 20 благи югоизточно от Йелинг.

Тази ръка е била на дърворезбар, който се е самоопределил на рунния камък от Лаеборг като Равнунге-Туе - и с новата връзка на Равнунге-Туе с емблематичния камък от Йелинг датчаните към този момент знаят името на майстора, основал техния " акт за раждане ", споделя археологът и рунолог Лисбет Имер от Националния музей на Дания, водещ създател на проучването на Antiquity.

Но Имер е изключително заинтригуван от това, което новопризнатата връзка сред руните споделя за Тира: извънредно е викингски дами въобще да се загатват на рунит, само че името Тира се появява на четири руни от този интервал, като най-малко за три от тях към този момент е известно, че се отнасят за една и съща жена. В надписа, издълбан от Равнунге-Туе върху камъка от Лаеборг, също се показва, че Тира е била негова „ дроттнинг “ - скандинавска дума, която значи " държанка " или " дама " и по-късно е преведена като " кралица ".

Взети дружно, руническите препратки подсказват, че Тира е била основна фигура в новото датско кралство - може би даже засенчвайки по въздействие брачна половинка си Горм и сина си Харалд, споделя Имер. " Нито един различен човек в Дания от епохата на викингите не е маркиран на толкоз доста камъни, даже Харалд Блутут, нейният прочут наследник - тъй че тя би трябвало да е била доста значима за образуването на страната ", допуска тя.


Имер също по този начин отбелязва, че единствените писмени източници от епохата на викингите в Дания са руническите камъни, " а техните текстове са доста къси ". Но археологическите източници сочат, че дамите на викингите в Дания може да са имали независимо земя и да са имали и политическа власт.

Писмените източници от Европа от X в. също означават авторитетни дами тук-там като Италия и Германия и новата датска страна може да е отразявала това, прибавя тя.

Викингски дами

Професорът по викингски проучвания Джудит Йеш от университета в Нотингам, Англия, която не е взела участие в проучването, споделя, че новото изобретение " извежда Тира на напред във времето по напълно нов метод ".

Ако всички рунистични камъни се отнасят до една и съща Тира, " този факт самичък по себе си... допуска, че тя е имала доста въздействие в тази част на Дания по времето, когато страната едвам стартира да се сплотява като нация ", споделя тя.

Йеш отбелязва също, че Тира е наречена " спасението на Дания " (или евентуално " силата на Дания " ) на по-малкия камък в Йелинг, повдигнат от Горм: " малко неразбираем коментар, който обаче като че ли загатва за основна роля в тогавашната политика ".

Рунологът Хенрик Уилямс от шведския университет в Упсала, който също не е взел участие в проучването, прибавя, че на някои други викингски руни, в това число в Норвегия и Швеция, също са изписани имена на дами и " потвърждават, че дамите са имали въздействие в Скандинавия през епохата на викингите ", споделя той.

Но и Уилямс, и специалистът по викингите Стефан Бринк от Университета на Хайлендс и островите в Обединеното кралство са внимателни във връзка с това дали надписите дават нови безапелационни доказателства за политическата власт на Тира.

Бринк, който също не е взел участие в новото проучване, споделя, че е " допустимо и евентуално " Тира да е била доста значима жена в Дания по това време, само че не е открито дали е била политически равностойна на брачна половинка си Горм./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР