Нови инициативи за интеграция на деца и младежи със затруднения

...
Нови инициативи за интеграция на деца и младежи със затруднения
Коментари Харесай

Георги Георгиев: Децата със специални потребности и родителите им не са сами

Нови начинания за интеграция на деца и младежи със усложнения възнамерява столична община, заяви пред публицисти ръководителят на столичния общински съвет Георги Георгиев, откакто организира специфична сесия в заседателната зала на СОС с деца със характерни потребности и техните родители.

 

" Предстои повече от същото - интеграция, привличане на младежи, които към този момент са одобрени спортисти да станат помощници на треньорите и интеграция ", сподели той.

 

Според него, най-важното е намирането на работа, по тази причина е уместно да има повече кариерни курсове и увеличение на самодейностите за гласност на тази идея, срещи в детските градини, работа с тези деца в учебно заведение, с цел да бъдат одобрявани като равни.

 

" Днес демонстрираме на целия град какво се случи през последната една година, с цел да можем да помогнем на другите деца на София и техните родители да се усещат като вкъщи си ", сподели той за извършената " специфична сесия " в залата на СОС, където бяха показани осъществените планове за деца със синдром на Даун и други характерни потребности. Над 10 са съответните начинания, които са осъществени, други към този момент са в ход, тъй че да има еднакъв достъп за всички и да бъдат признати от всички нас, уточни Георгиев и посочи, че главното им обръщение е, че другите деца на София са част от децата и младежите на София. 

 

" Започнахме с отварянето на спортните обекти с безвъзмезден достъп за деца със специфични потребности при избрани условия. С няколко решения на Съвета отваряме басейни, спортни бази, по този начин, че да бъдат налични. Освен това, осигуряваме треньори, които да работят с младежите в най-различни спортове и разнообразни спортни клубове са подкрепяни от нас ", описа ръководителят на СОС.

 

Той акцентира значимостта на кариерната ориентировка и заяви, че към този момент две от организациите за работа с деца със специфични потребности са провели кариерни курсове.

 

" Много значима част от интеграцията е интервалът след довеждане докрай на учебно заведение. Какво се случва след учебното заведение е определящо, тъй като тогава всекидневно става десоциализация и затваряне у дома. Затова - образование за започване на работа, кулинарни образования, работа с компютър, диалози, които и персонално аз повеждам с огромни компании, които да наемат младежи със специфични потребности, тъй че да могат дейно да се приспособяват и интегрират в обществото ", добави Георгиев. 

 

Председателят на СОС посочи още, че има разнообразни арт-програми и показа, че може би най-интересното са били извършените кинопрожекции, отдадени на синдром на Даун.

 

" Повече от 40 000 души са разбрали за събитията ", означи Георгиев. " Основната задача на тези начинания е да покажем, че тези деца и техните родители не са сами и че персоналните им проблеми не са персонални, а са публични. Затова, по този начин както се случва в развитите страни - да се опитваме и ние да ги решаваме, само че не спорадично и за един съответен план, а това да бъде политика във връзка с общината, на градската администрация и най-много на града и на хората ", добави ръководителят на СОС.

Източник: Actualno

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР