Нови европейски санкции срещу отделни лица в Беларус, отговорни за

...
Нови европейски санкции срещу отделни лица в Беларус, отговорни за
Коментари Харесай

ЕС подкрепи народа на Беларус, наложи нови санкции на страната

Нови европейски наказания против обособени лица в Беларус, виновни за изборни измами и принуждение против стачкуващи, поддръжка за мирното предаване на властта и взаимност за народа на Беларус самичък да дефинира бъдещето на страната си. За това се договориха европейските водачи на изключителна среща на върха, отдадена на рецесията в Беларус, заяви БНР.
Европейският съюз пренасочва 53 милиона евро от средствата за управляващите Беларус в помощ на гражданското общество. От тази сума 2 милиона евро ще получат жертвите на насилието, 1 милион евро получават цивилен организации и самостоятелни медии и 2 милиона евро се пренасочват за битка с ковид.

Това оповестиха на брифинг след изключителния съвет ръководителите на Европейския съвет и на Еврокомисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен акцентира, че парите ще бъдат " препрограмирани надалеч от управляващите на Беларус в посока гражданското общество на страната ". Шефът на Европейска комисия уточни, че Европейският съюз желае кротичък преход на властта в страната.

Шарл Мишел изясни, че сега Беларус е в " национална рецесия " и добави, че хората имат право да избират своя президент свободно.

Той сподели, че защото изборите не са били свободни или почтени, Европейски Съюз не признава формалните резултати, които демонстрират, че актуалният президент Лукашенко е спечелил 80% от гласовете.

Европейските водачи разчитат Организацията за сигурност и съдействие в Европа да открие информационни канали сред властта и опозицията в Беларус за разговор, който да откри излаз от рецесията.

Всички единомислещо дефинираха провелите се президентски избори нито като почтени, нито като обективни, само че на въпрос дали това значи, че би трябвало да има нов избор - отговорът беше, че това е решение само на беларуския народ.

„ Тези избори не бяха нито свободни, нито почтени и не дават отговор на интернационалните стандарти. Не признаваме резултатите, оповестени от управляващите в Беларус “, сподели Шарл Мишел след края на траялия 2 часа ексклузивен съвет. Три са главните послания от съвещанието на Европейските водачи. Първото е за налагане в най-скоро време на наказания против обособени лица, виновни за насилието над стачкуващи и за изборни резултати. Обсъжда се дали и в листата да бъде включен президентът Александър Лукашенко, добави Шарл Мишел:

„ Скоро ще наложим наказания против значителен брой физически лица, виновни за насилието и репресиите, оказвани от президента Лукашенко ще бъдат оценени и разисквани в този развой “.

Второто обръщение е за поддръжка на гражданското общество. Европейският съюз към този момент дава финансова помощ на Беларус по Източното партньорство, средства ще бъдат пренасочени от властта към обществото, съобщи ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен:

„ Европейска комисия ще активизира спомагателни 53 милиона евро в поддръжка на народа на Беларус. 2 милиона евро в помощ на жертвите на принуда и недопустимо принуждение, 1 милион евро в помощ на гражданското общество и самостоятелните медии и 50 милиона евро за изключителна поддръжка в битката против ковид “.

Европейските водачи се договориха да подкрепят мирното предаване на властта, а Организацията за сигурност и съдействие в Европа ще отвори информационни канали сред опозицията и властта в страната. На въпрос дали Европа се афишира за повторение на президентския избор, Урсула фон дер Лайен отговори по този начин:

„ Именно народът на Беларус желае повторение на изборите, които да са почтени и свободни. Искам да съм доста ясна – нашият метод е да поддържаме беларусите в избора им за пътя, по който желаят да поемат “.

След срещата на европейските водачи немският канцлер Ангела Меркел съобщи, че няма да има външна интервенция в Беларус:

„ Ще окажем поддръжка на гражданското общество в Беларус посредством програмата за Източно партньорство. Но за нас е ясно, че Беларус би трябвало да откри своя път, това би трябвало да стане посредством разговор и не би трябвало да има интервенция извън. “

На съвещанието 27-те европейски водачи са разискали обстановката в Източното Средиземноморие и още веднъж оповестиха поддръжка за Гърция и Кипър против дейностите на Турция в района. Тази тематика ще бъде обсъждана на срещата им през септември, когато всички варианти ще бъдат на масата, съобщи ръководителят на Европейския съвет.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР