Нови две области обявяват грипна епидемия. В Плевен временни мерки

...
Нови две области обявяват грипна епидемия. В Плевен временни мерки
Коментари Харесай

Плевен и Варна в грипна епидемия до края на месеца

Нови две области афишират грипна зараза. В Плевен краткотрайни ограничения се вкарват от на следващия ден – 24, а във Варна от 25 януари. Те ще важат до края на месеца. Към момента са в действие и противоепидемични ограничения в областите Смолян, Габрово и Пловдив, припомнят от здравното ведомство.

При оповестена грипна зараза се преустановяват плановите съвещания на здрави бременни дами и деца; профилактичните прегледи и наложителните имунизации и реимунизации. Провежда се прецизен всекидневен филтър в детските ясли, градини и учебни заведения. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и обществени институции за деца и възрастни.

В взаимозависимост от развиването на грипната зараза в дадена област, краткотрайните противоепидемични ограничения могат да бъдат допълвани, а интервала на тяхното деяние – удължаван.

Министерството на здравеопазването предлага всички лица със признаци на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, изнемощялост и др.) да си останат у дома при опция и да посетят доктор. Да лимитират контактите си, изключително с дребни деца, бременни дами и остарели хора.

От изключително значение е спазването на отдалеченост и отбягване тук-там със скупчване на хора, заради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси – посредством кихане и кашляне.

Данните за заболяемостта в страната демонстрират повишаване на грипната интензивност. Най-засегнати от остри респираторни болести (ОРЗ) са децата и младежите до 30 година

Спазването на етикета за кашляне ще спомогне за понижаване отделянето на респираторни вируси върху предмети и повърхности и ще понижи вероятността за заразяване на възприемчиви хора.

Редовно използване на персонална хигиена и стерилизация също ще помогне за понижаване на заразяването с респираторни вируси при досег до инфектирани повърхности и тяхното прекосяване посредством ръцете през лигавицата на очите, устата и носа в човешкия организъм.

Всеки болен с ОРЗ е целесъобразно да носи защитна маска при контакт с други хора.

Поради скупчване на заболели от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещаване при доктор, без значение дали сте заболели от респираторно заболяване или не, също е целесъобразно да носите маска, както и когато поддържате връзка със остарели хора и бременни дами.

От здравното ведомство напомнят, че краткотрайни противоепидемични ограничения при грипна зараза в дадена област се вкарват по предложение от шефа на съответната Регионална здравна ревизия до основния държавен здравен контрольор, който ги съгласува.

Условие за оповестяване на грипна зараза е записана висока заболяемост от грип и ОРЗ, регистрирана посредством постигане на епидемиологични стойности по метода на персентилите (метод за количествена оценка на интензивността на епидемиологичния процес) и изолираност на грипни вируси в дадената област.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР