Нови до 1500 MW мощности от соларни централи ще бъдат

...
Нови до 1500 MW мощности от соларни централи ще бъдат
Коментари Харесай

Още 1500 МW соларни мощности се присъединяват към мрежата през 2024 г.

Нови до 1500 MW мощности от слънчеви централи ще бъдат присъединени към мрежата тази година, с което общият конфигуриран потенциал ще доближи 4500 MW. Това сподели Димитър Зарчев, шеф на Централно диспечерско ръководство на Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) по време на енергийния конгрес, проведен от „ Капитал “ – Energy summit 2024.

По думите му идващите години се чакат и нови вятърни паркове.

Около 3000 MW конфигурирани мощности от фотоволтаици има сега – денем, когато грее слънцето и температурите са приятни за оптималната им работа – ние съумяваме да подминем към 2000 MW производството от тези съоръжения и това е съизмеримо с производството на АЕЦ " Козлодуй " към този миг “, разяснява той.

Той изясни, че пазарът оказва помощ, защото чрез него огромна част от тази сила съумява да бъде изтъргувана, изнесена и системата да бъде уравновесена.

И въпреки всичко, като проблем за всеки систематичен оператор е постигането на баланс, както и справяне с енергийния остатък в тези часове, сподели още специалистът от ЕСО.

Необходими са маневрени мощности, с които можем да съхраняваме силата във времената на свръхпроизводство и да се използва когато е нужна – в пиковите часове “.

Според Зарчев още през март се очаква свръхпроизводство и по тази причина са нужни нови артикули, с които това да бъде овладяно.

Той добави, че за ЕСО проблем с вноса или износа на електрическа енергия няма, защото сме в изискванията на „ обвързвана Европа и в изискванията на 70% от преносната дарба на междусистемните ни електропроводи, които ние даваме за търговски потребности и в изискванията на оптимални цени, които следим на електроенергийните тържища “.

Според данните на ЕСО към 330 хиляди MWh електрическа енергия са импортирани от началото на годината до момента при междинен дневен товар на системата към 90 хиляди MWh. За систематичния оператор е значимо системата да бъде устойчива, да има благоприятни условия да се " самолекува ", когато се получат огромни промени в нея и да бъде управляема.

Тези елементарни думички носят със себе си доста детайлности в резултат нападателните промени в генерацията. “

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов счита, че дигитализацията на мрежите е значима и ще разреши декарбонизацията и децентрализацията на мрежите – това е належащо за устойчива система, с която да влезем в идващото десетилетие.

Нови 12 TWh ще се появят на българската електроенергийна борса след либерализацията на пазара, която следва на 1 юли тази година, стана ясно още от думите на Иванов. Затова, съгласно него, се изисква доста мощен надзор против възможни злоупотреби, които се срещат постоянно по нашите ширини.

Относно рецензията от страна на „ Електрохолд България “, че цените на мрежовите услуги в България са ниски, Иванов отговори, че до момента в който имаме единна цена на електрическата енергия, е мъчно да се поправят мрежовите цени.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР