Нови данни от обстойно проучване показват, че излагането на високи

...
Нови данни от обстойно проучване показват, че излагането на високи
Коментари Харесай

Проучване: Замърсеният въздух увеличава риска от рак с 30%

Нови данни от обширно изследване демонстрират, че излагането на високи концентрации на фини частици във въздуха може да усили риска от развиване на рак на белия дроб единствено в границите на три години с до 30%, заяви „ Science Alert “.

Замърсеният въздух е изключително рисков за хубавичко белодробна тъкан, в която се следят генетични промени, които я излагат на риск да се трансформира в ракова.

Air pollution may be increasing the risk of dementia, study says
— TIME (@TIME)
Проучване, което обгръща близо 33 000 души с рак на белия дроб откри, че високите равнища на дребни замърсители са свързани с нараснал риск от развиване на рак на белия дроб, свързан от рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR), който визира най-вече непушачи или хора, които не пушат интензивно.

" Клетките с разновидности, причиняващи рак, се натрупват естествено с напредването на възрастта, само че нормално те са неактивни ", споделя откривателят на рака Чарлз Суонтън от института " Франсис Крик " във Англия.

" Доказахме, че замърсяването на въздуха разсънва тези кафези в белите дробове, като ги предизвиква да порастват и евентуално да образуват тумори. "

A spike in air pollution chokes northern Thailand, forcing residents to wear masks as authorities urge people to limit outdoor activities.
— DW News (@dwnews)
Тези резултати, споделят откривателите, удостоверяват, че замърсяването на въздуха е съществена причина за рак на белия дроб, като акцентират нуждата от дейности за понижаване на замърсяването и запазване на публичното здраве.

Праховите частици способстват за замърсяването на въздуха, което визира съвсем цялата Земята и предизвиква 8 милиона смъртни случая годишно. Фините прахови частици, по-малки от 2,5 микрометра, могат да навлязат надълбоко в белите дробове и са свързани с голям брой здравословни проблеми, като сърдечни болести и рак на белите дробове.

" Традиционно се счита, че канцерогените предизвикват тумори посредством непосредствено предизвикателство на увреждане на ДНК ", пишат създателите на проучването в оповестения документ.

Тези нови доказателства поддържат 76-годишната концепция, написа Суонтън в Туитър, " че ракът стартира на два стадия: придобиване на водещ ген (инициация) и по-късно втори стадий, при който рисков фактор за рак работи върху тези латентни кафези, с цел да провокира заболяване (промоция) ".

Подобни модели на мишки демонстрират също, че излагане на замърсяване на въздуха провокира промени в белодробните кафези, които могат да доведат до рак, като фините частици наподобява ускоряват втория стадий в процеса.

Един от първите създатели и биолози, които се занимават с раковите кафези, Уилям Хил от Института " Франсис Крик ", заключава: " Намирането на способи за блокиране или понижаване на възпалението, породено от замърсяването на въздуха, би асъдействало за понижаване на риска от рак на белия дроб при хора, които даже в никакъв случай не са пушили. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР