ООН: Нови 35 000 избягали от Украйна за 24 часа

...
Нови близо 35 000 украинци са избягали на запад за
Коментари Харесай

Нови близо 35 000 украинци са избягали на запад за 24 часа, за да се спасят от руската война в страната им, съобщи ООН днес.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) съобщи, че от началото на войната на 24 февруари досега през границите са избягали 4 278 789 украинци - с 34 194 повече от вторник. Международната организация по миграция към ООН изчислява, че 7,1 млн. вътрешно разселени лица са напуснали домовете си, но все още се намират в Украйна. МОМ твърди, че освен украинските бежанци, са напуснали и повече от 206 000 неукраинци, които живеят, учат или работят в страната. Това означава, че като цяло повече от една четвърт от населението е било принудено да напусне домовете си.

Преди руската инвазия населението на Украйна е наброявало 37 милиона души в регионите под правителствен контрол, с изключение на анексирания от Русия Крим и проруските сепаратистки региони в източната част на страната.

Жените и децата са 90% от напусналите Украйна, а мъжете на възраст от 18 до 60 години имат право да бъдат призовани в армията и не могат да напуснат страната.

Линда Томас-Грийнфийлд, посланик на САЩ в ООН в Ню Йорк, заяви пред Съвета за сигурност на ООН: "Съседите на Украйна понасят основната тежест на най-значителната бежанска криза в Европа след Втората световна война."

Ето колко украински бежанци са избягали в съседни държави според Върховния комисариат на ООН за бежанците:

- Полша -

Почти шест от всеки десет украински бежанци - 2 490 447 досега - са преминали в Полша, според ООН. Полските гранични служби съобщиха, че във вторник броят им е достигнал 2,5 милиона.

Много от хората, които отиват в непосредствените западни съседи на Украйна, продължават към други държави от Шенгенската зона с отворени граници в Европа. ВКБООН съобщи днес, че около 83 000 бежанци вече са преминали в Италия.

Полските гранични служби твърдят, че от началото на войната 471 000 души са напуснали Полша и са се отправили към Украйна.

Преди кризата в Полша вече живееха около 1,5 млн. украинци, предимно трудови мигранти.

- Румъния -

Общо 654 825 украинци влязоха в държавата - членка на ЕС, включително голям брой преминаха от Молдова, вклинена между Румъния и Украйна. Смята се, че по-голямата част от тях са продължили към други държави.

Томас-Грийнфийлд, която наскоро се завърна от Молдова и Румъния, заяви пред Съвета за сигурност: "Видях с очите си бежанската криза, причинена от безсъвестната война на Русия. Разговарях с бежанци, които ми заявиха желанието си да се завърнат по домовете си. Зад тези разрушени сгради стоят разрушени животи и разрушени семейства. Срещнах се с жени и деца, които са избягали от Украйна, които са натъпкали живота си в раници и са напуснали единствения дом, който някога са познавали."

- Молдова -

Молдовската граница е най-близо до големия пристанищен град Одеса. Около 399 039 украинци са преминали в държавата, която не е член на ЕС и е една от най-бедните в Европа. Повечето от тези, които са влезли в бившата съветска република с население от 2,6 милиона души, са продължили напред.

- Унгария -

Общо 394 728 украинци са влезли в Унгария.

- Русия -

Други 398 932 бежанци са потърсили подслон в Русия към 29 март. Освен това 113 000 души са преминали в Русия от контролираните от сепаратистите проруски региони Донецк и Луганск в Източна Украйна между 21 и 23 февруари.

- Словакия -

Общо 302 417 души са преминали през най-късата граница на Украйна в Словакия.

- Беларус -

Други 17 317 бежанци са стигнали на север до близкия съюзник на Русия, Беларус. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР