Нови бази на САЩ в България и Румъния заедно с

...
Нови бази на САЩ в България и Румъния заедно с
Коментари Харесай

Мнение: Русия не иска да приеме две исторически дати за България - 2004 г. и 2007 г.

 Нови бази на Съединени американски щати в България и Румъния дружно с Истанбулския канал биха били поврат за наличието на НАТО в Черно море, което е сериозен напън върху Русия във връзка с Кримския полуостров. Това сподели за " Фокус " проф. Владимир Чуков, специалист по интернационалните връзки.

Той разяснява изявлението на външния министър на Русия Сергей Лавров, че Съединени американски щати интензивно подтикват Балканите към конфронтационна политика.

" Русия не желае да одобри две исторически дати за България и Румъния - 2004 и 2007 година. Ако погледнете съветската политика към прилежащия Близкоизточен район и Балканския, генезисът е еднакъв. Но в Близкия изток непосредствено става въпрос за делба на територии, делба на зони за въздействие и директна военна намеса. Тук това няма по какъв начин да стане, само че желанието си остава. Русия има ясна тактическа визия. В Близкия изток те имат сътрудник, това е Турция. Путин и Ердоган се договориха за сметка на кюрдите и Съединени американски щати. В същото време в нашия район те имат един бастион - Сърбия, към която пилотират всички съветски ползи, било по посока на Западните Балкани, Северна Македония или Косово. Реално политиката за поддържане на съветското въздействие е една и съща ", акцентира специалистът.

И в случай че в Близкия изток имаше директна военна намеса, тук са вербалните нападки и дезинформацията, добави проф. Владимир Чуков.

Според него това е част от външната политика на Русия по отношение на Източна Европа, която попада в по-далечната зона за въздействие, от която обаче нямат желание да се отхвърлят.

" България и Румъния играят доста специфична роля за Русия освен като страни, които не престават да таксуват като най-верните някогашни спътници, само че и като страни, които географски се намират най-близо до тяхната слабост - Кримския полуостров, сензитивна тематика и за Запада, и за Съединени американски щати. В развиването на събитията се включва и Турция, която е член на НАТО, т.е. съдружник на Съединени американски щати, само че и доста добър сътрудник на Русия. А Русия показва извънредно огромна злост към координационния център, който НАТО реши да построи във Варна ", напомни проф. Чуков.

Има предпочитание за ерозия, за опълчване на концепцията, която се ползва във връзка с Западните Балкани, респективно България и Румъния да бъдат генератор на тези ползи, акцентира той.

Онези страни, които ясно обявиха своето проевропейско предпочитание и станаха членове на НАТО, няма по какъв начин да не се сблъскат със Сърбия и нейния искрено проруски шовинизъм, разяснява той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР