Нови 768 случая на морбили са регистрирани през последната седмица

...
Нови 768 случая на морбили са регистрирани през последната седмица
Коментари Харесай

Бум на морбили в Румъния

Нови 768 случая на морбили са регистрирани през последната седмица в Румъния, заяви Националният институт по публично здраве на страната.

Отново има смъртен случай, като този път жертвата на инфекцията е 10-месечно дете, неимунизирано против морбили, контактно с 13-годишната си сестра, също неимунизирана и диагностицирана с морбили, прецизират здравните управляващи в северната ни съседка.

Така умрелите от морбили в Румъния към този момент са 18, а доказаните случаи на инфекцията, докладвани сред 1 януари 2023 година и 9 юни 2024 година във всички окръзи на страната и в Букурещ, надвишават 18 100.

Най-много болни са регистрирани в окръзите Брашов - 2074 и Муреш - 1216, както и в столицата Букурещ – 1638.

Активно се организира имунизационна акция, като поставените дози към този момент са почти 170 000, близо 27 686 са приложени на деца на възраст сред 9 и 11 месеца.

Въпреки всички старания на медиците обаче темпото на повишаване на случаите остава високо, а Румъния остава страната в Европа с най-вече регистрирани случаи на инфекцията.

По данни на Европейския център за надзор на болесттите (ECDC) 17 страни рапортуват друг брой случаи на морбили, като по систематизирани данни към края на април Полша, Белгия и Франция оповестяват за по 70-80 регистрирани случаи на месец. Само 5 европейски страни не са докладвали случаи на инфекцията, прецизират от ECDC.

В България от началото на годината до момента са регистрирани два случая на морбили, като вторият бе регистриран преди седмица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР