Нови 57,9 млн. лева са добавени в София към инвестициите

...
Нови 57,9 млн. лева са добавени в София към инвестициите
Коментари Харесай

Терзиев: София започва 2024 г. с над 176 млн. лева за подобряване на условията, в които учат и спортуват децата

Нови 57,9 млн. лв. са добавени в София към вложенията в учебни заведения и детски градини по Програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2024-2027 на Министерство на образованието и науката, заяви кметът на София Васил Терзиев във Facebook.

Той направи и равносметка за тази година досега – към обезпечени вложения по тази стратегия имаме още 3,9 млн. лв. утвърдени по друга стратегия на МОН за създаване на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки. Към тях са добавени над 115 млн за градеж на нови детски градини, поправки на учебни заведения, детски ясли и градини, възобновяване и поправки на детски площадки в междублокови пространства и спортни площадки, която чака гласоподаване в Столичния общински съвет, като част от Бюджет 2024.

Така София стартира 2024 година с над 176 млн. лв. за възстановяване на изискванията, в които учат,, играят, спортуват и се развиват децата на София, разгласи Терзиев.

По последната стратегия на МОН са утвърдени за финансиране 15 плана на учебни заведения и детски градини на обща стойност 57,9 млн. лв.. 10 учебни заведения, в регионите „ Витоша “, „ Студентски “, „ Панчарево “, „ Младост “, „ Изгрев “, „ Възраждане “, „ Слатина “ и „ Лозенец “, от които 6 общински учебни заведения ще разполагат с 46,9 млн. лв. за създаване на нови образователни корпуси, физкултурни салони, многофункционални зали, библиотеки, осведомителни центрове и съоръжение. Нови 4129 места в София ще оказват помощ няколко учебни заведения в София да преминат към едносменен режим на образование.

С общо 11,1 млн. лв. ще разполагат в регионите „ Витоша “, „ Слатина “, „ Искър “ и „ Младост “, с които ще се обезпечат нови 587 места в детски градини и яслени групи. Пет детски градини ще бъдат финансирани - две в регион „ Слатина “ и по една в останалите четири региона.

В 23 учебни заведения от 15 региона в София ще бъдат вложени други 3.9 млн лв. за на създаване 15 нови открити спортни площадки, в 7 учебни заведения ще се направи ремонт на съществуващи и едно учебно заведение ще направи главен ремонт на физкултурния си салон. Средствата се отпускат по Програмата за създаване и главен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските учебни заведения на Министерството на образованието и науката.

Той поздрави шефовете на учебни заведения, детски градини и ясли, районните кметове и екипа на Столична община, че непрекъснато търсят способи да усъвършенстват базата, в които учат и израстват децата ни и благодари на всички за напъните.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР