Нови 30 млн. евро от ЕС ще бъдат инвестирани за

Нови 30 млн. евро от ЕС ще бъдат инвестирани за ...

България и Северна Македония ще развиват пограничните региони с нови 30 млн. евро


Нови 30 млн. евро от ЕС ще бъдат инвестирани за развитие на пограничните региони на България и Северна Македония по програмата за трансгранично сътрудничество, която се управлява от министерството на регионалното развитие и благоустройството. За това информира зам.-министър Захари Христов в специално видеообръщение по случай 21 септември - Европейския ден на сътрудничеството.

"Инвестициите ще бъдат насочени за развитието на чиста и зелена среда, устойчив туризъм и в подпомагане на конкурентоспособността в трансграничния регион. Сред приоритетните ни обекти е изграждането на новия граничен пункт "Клепало", между общините Струмяни и Берово, за който специално сме отделили средства, като по този начин ще имаме още една пътна връзка за развитие на двустранните отношения", отбелязва Христов.

Заместник-регионалният министър обръща внимание, че благодарение на Интеррег програмите в последните 20 години е обновен обликът на пограничните населени места на двете страни.

"Осигурихме подходящ достъп до природни забележителности, реставрирахме антични крепости и църкви, помогнахме на местните културни, образователни и спортни центрове да развиват активна дейност сред нашите деца и младежи, което се вижда от успехите им на многобройните състезания и фестивали. Възхищавам се на тези млади хора, които съживяват традициите и споделят идеи за бъдещето, без да поставят граници по между си", казва още Христов.

Той е категоричен, че всичко направено дотук, е спомогнало и за положителна промяна в отношенията между двата народа и е повишило взаимното доверие.

"Всяка година, на 21 септември, в цяла Европа се празнува Денят на европейското сътрудничество. Това събитие ни кара да се чувстваме горди, че границите между нашите държави могат да свързват, а не да разделят. Строим рамо до рамо, отбелязваме общите ни традиции, преодоляваме заедно предизвикателствата и знаем, че до нас стои приятел, готов да ни разбере и подкрепи", добавя Христов. 

Източник: manager.bg