Нови 30 млн. евро от ЕС ще бъдат инвестирани за

...
Нови 30 млн. евро от ЕС ще бъдат инвестирани за
Коментари Харесай

България и Северна Македония ще развиват пограничните региони с нови 30 млн. евро

Нови 30 млн. евро от Европейски Съюз ще бъдат вложени за развиване на пограничните райони на България и Северна Македония по програмата за трансгранично съдействие, която се ръководи от министерството на районното развиване и благоустройството. За това осведоми зам.-министър Захари Христов в особено видеообръщение по случай 21 септември - Европейския ден на съдействието.

" Инвестициите ще бъдат ориентирани за развиването на чиста и зелена среда, резистентен туризъм и в подкрепяне на конкурентоспособността в трансграничния район. Сред предпочитаните ни обекти е построяването на новия граничен пункт " Клепало ", сред общините Струмяни и Берово, за който особено сме отделили средства, като по този метод ще имаме още една пътна връзка за развиване на двустранните връзки ", отбелязва Христов.

Заместник-регионалният министър обръща внимание, че с помощта на Интеррег стратегиите в последните 20 години е освежен образът на пограничните обитаеми места на двете страни.

" Осигурихме подобаващ достъп до естествени забележителности, реставрирахме антични замъци и църкви, помогнахме на локалните културни, просветителни и спортни центрове да развиват дейна активност измежду нашите деца и младежи, което се вижда от триумфите им на многочислените надпревари и фестивали. Възхищавам се на тези младежи, които съживяват традициите и споделят хрумвания за бъдещето, без да слагат граници по сред си ", споделя още Христов.

Той е безапелационен, че всичко направено дотук, е спомогнало и за позитивна смяна в връзките сред двата народа и е повишило взаимното доверие.

" Всяка година, на 21 септември, в цяла Европа се чества Денят на европейското съдействие. Това събитие ни кара да се усещаме горди, че границите сред нашите страни могат да свързват, а не да разделят. Строим един до друг, означаваме общите ни обичаи, преодоляваме дружно провокациите и знаем, че до нас стои другар, подготвен да ни разбере и поддържа ", прибавя Христов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР