Новаторско лекарство, което буквално ще кара слепите да прогледнат, ще

...
Новаторско лекарство, което буквално ще кара слепите да прогледнат, ще
Коментари Харесай

Близо $1 млн. ще струва ново лекарство срещу рядка болест на очите

Новаторско лекарство, което безусловно ще кара слепите да прогледнат, ще бъде пуснато напълно скоро на пазара в Съединени американски щати. Медикаментът, наименуван Luxturna, ще се продава за фантастичната цена от 850 000 $, която ще го направи едно от най-скъпите в медикаменти в света.

Лекарственият артикул, основан за лекуване на наследствена недъгавост на ретината, която може да докара до цялостна слепота, се ползва еднократно, оповестяват неговите основатели от основаната във Филаделфия лаборатория Spark Therapeutics.

Luxturna е течност, която се инжектира непосредствено в окото на пациента с микроскопична игла по време на хирургическа процедура. С помощта на вирус, лекарството вмъква нови гени (нормални гени RPE65) в клетките на ретината на пациентите. Този трети вид на гените не отстранява и не замества двата мутирали гена, причиняващи заболяването. Макар повредените гени да остават в клетките, новият, привнесен, ген, е кадърен да действа по този начин, че да поправя казуса със зрението.



Медикаментът, който ще коства на пациентите по 425 000 $ на око, въпреки всичко не съумя да надвиши в началото предстоящата цена от 1 милион $, която бе обсъждана преди лабораторията да получи утвърждение за стартирането му на пазара от Федералната организация по медикаментите (FDA) в средата на декември.

Въпреки че лекарството се продава на обособени дози, медици разясняват, че този тип дегенеративно заболяване съвсем постоянно визира и двете очи. Това значи, че пациентите ще се нуждаят от две дози и неизбежно ще би трябвало да заплатят сумата от 850 000 $.

Luxturna стана първата утвърдена от FDA генна терапия за лекуване на наследствени генетични разновидности.

Производителите на новаторското лекарство, което няма еквивалент на пазара, въпреки всичко оповестиха, че в случай че продуктът им не реализира стремежи резултат, те ще върнат на пациентите половината от заплатената за него сума. Този стратегически ход най-много има за цел да защищити лабораторията от вероятната вълна от рецензии, имайки поради какъв брой коства медикаментът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР