Новатор в началото на новия век, благодарение на бързото пускане

...
Новатор в началото на новия век, благодарение на бързото пускане
Коментари Харесай

Пречките пред 5G в Европа

Новатор при започване на новия век, с помощта на бързото стартиране на 3G, Европейският съюз загуби преднината си от Северна Америка и Азия със относително бавното разпространяване на 4G, написа Politico.

Днес страните и корпорациите по света се готвят за 5G, квантов скок в свързаността с капацитета да отключи реформаторски приложения в разнородни области като самостоятелни тирове и отдалечени хирургически интервенции.

Притеснението на голям брой специалисти от промишлеността е, че Европейски Съюз изостава в стартирането на 5G, до момента в който съперниците на изток се движат бързо. " Южна Корея и Китай са доста по-напред от останалата част от света ", споделя Руи Луис Андраде Агуиар, ръководител на тинк танка Networld 2020, който поучава Европейската комисия.

Скорошно проучване на McKinsey показва, че европейските телекоми чакат стартирането на 5G за комерсиална приложимост чак през 2021-2022, до момента в който съперниците в Съединени американски щати и Китай чакат инфраструктурата да е подготвена надалеч преди този момент - може би още идната година.

Европейските компании и държавни управления се изправят пред редица спънки - някои основани от самите тях, някои външни. Залогът е международен пазар, оценен на €225 милиарда в мобилни услуги до 2025 година

Регулаторните спънки са упреквани за бавното разпространяване на 5G в (вече тежко регулираните) браншове като енергетиката, опазването на здравето и превоза.

Но голям брой показват като голям проблем и високата цена на спектъра.

За да контролират пазара, държавните управления продават на търг част от спектъра за търговски цели - като прехвърлянето на данни. Колкото повече приложения употребяват транспорт на данни, толкоз по-голяма част от спектъра е необходим - което прави честотите все по-оскъден запас в стопанските системи, които става все по-гладни за данни.

Търговете на Стария континент тормозят специалистите. Италия бе първа още предходната година и съумя да събере зашеметяващите €6,6 милиарда от телекомите. Анализатори се тревожат, че цените могат да се усилят прекомерно бързо и прекомерно високо - и това ще остави мобилните оператори без свободни средства, които да вложат в действителната инфраструктура. Проведеният в Германия аукцион набра общо €6,5 милиарда.

" Когато 3G излезе, държавните управления видяха технологията като страховит метод да вършат пари. Когато 4G излезе, те взеха решение, че не би трябвало да вършат същата неточност. Но държавните управления имат къса памет ", споделя Агуиар. " Някои помнят, само че други не ".Идва и казусът, че не всички страни могат да подсигуряват същите елементи от спектрума. Един автомобил може да е обвързван към една периодичност, само че да би трябвало да я смени, когато премине границата.

За да избегне този проблем, Европейската комисия се опита да убеди страните от съюза да проведат аукционните едновременно и да освободят едни и същи честоти. Засега, тактиката наподобява работи отчасти - елементи от Европа бързат напред, с цел да освободят честоти и да ги дават, само че огромната група изостава.

Проблем е и неравенството. Или неналичието на интерес. Едва половината страни от Европейски Съюз са разгласили националните си тактики за 5G. Тези, които са го създали, са по-богатите. От това произлиза неустановеност, тъй като триумфът на 5G зависи от необятното ѝ приемане.

Инвеститорите няма да имат предпочитание за инвестиция в 5G инфраструктура, в случай че не могат да разчитат, че потребителите и бизнесът ще употребяват и заплащат за услугата. А в случай че 5G няма необятно покритие в една страна, потребителите ще имат дребен тласък да си купят нов телефон с 5G. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР