Новата версия на Google Earth се основава на 24 милиона

...
Новата версия на Google Earth се основава на 24 милиона
Коментари Харесай

Google Earth показва смущаващи изменения на Земята


Новата версия на Гугъл Earth се основава на 24 милиона сателитни фотоси
(снимка: Гугъл Earth)

Гугъл Earth показа видеоклип, който демонстрира изменението на Земята в продължение на последните 37 години. Потребителите могат да „ превъртят ” часовника и да видят по какъв начин се е трансформирал светът през десетилетията.

Функцията стъпва на милиони сателитни изображения от последните 37 години. Тя прави допустимо да се видят ужасяващи промени като отстъплението на ледниците дружно с световното стопляне или обезлесяването на Амазонка с течение на времето. Компанията споделя, че това е най-голямата актуализация на от четири години.

Уеб услугата стъпва на технология, сходна на необятно потребления артикул Maps (Карти), само че е по-фокусирана върху геологията и изследванията, в сравнение с върху публичния превоз и напътствията, отбелязва. Потребителите могат да получат достъп до инструмента в уеб браузър. Но таймлапс видеото е с световен мащаб – което значи, че потребителите могат да посочат кое да е място и да видят изменението посредством с наличните изображения.

Гугъл интензивно популяризира инструмента като метод за повишение на осведомеността по отношение на изменението на климата и други екологични проблеми. Фирмата уточни изменящите се пясъци на Кейп Код и изсъхването на Аралско море в Казахстан като поразителни образци за това по какъв начин се трансформира пейзажът. Но също по този начин таймлапсът документира взрива на градовете по целия свят – от бързото разгръщане на Лас Вегас до построяването на изкуствени острови в Дубай.
още по тематиката
„ Имаме по-ясна картина на нашата изменяща се планета – тя демонстрира освен проблеми, само че и решения, както и хипнотизиращо красиви естествени явления, които се разпростират в продължение на десетилетия ”, сподели Гугъл.

Новата версия на Гугъл Earth се основава на 24 милиона разнообразни сателитни фотоси, предоставени от НАСА, плана Landsat на американската геоложка работа и плана Copernicus на Европейски Съюз. Гугъл съобщи, че видеото и неговите функционалности „ просто не биха били вероятни ” без „ уговорките за отворени и налични данни ” от тези галактически организации.

Гугъл споделя, че анимацията всъщност е една гигантска видео мозайка, формирана от обособени видео плочки. 24-те милиона изображения датират от 1984 година и имат размер 20 петабайта – 20 милиона гигабайта. Те се мерят в „ квадрилиони пиксели ”, сподели компанията.

Сглобената видео-мозайка образува видео с размер 4,4 терапиксела. Обработката на всички тези данни е лишила повече от два милиона часа компютърно време – споделено сред хиляди мощни машини, притежавани от Гугъл, с цел да се свърши работата в рационален период. „ Доколкото знаем, този таймлапс на Гугъл Earth е най-голямото видео на планетата до момента ”, подчертаха от компанията.

Огромното количество исторически данни е представлявало композиция от преимущества за изчислителната техника, не на последно място и тъй като – с цел да се виждат добре измененията – е трябвало да бъде отстранен пластът облаци, които непроменяемо участват в сателитните изображения.

Гугъл употребява случая да популяризира своите центрове за данни, които са доста мощни, само че се зареждат от възобновими енергийни източници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР