Новата учебна година започва с много предизвикателства по отношение на

...
Новата учебна година започва с много предизвикателства по отношение на
Коментари Харесай

Министърът на образованието: Пред тази учебна година има много предизвикателства

Новата образователна година стартира с доста провокации във връзка с развиването на образованието, образователните проекти и подготовката на учителите. Това сподели в " Денят стартира " министърът на образованието Галин Цоков. По думите му откогато заплатите на учителите се усилват има повече претенденти да учат педагогика, само че за жалост напускането на специалността остава към момента проблем.

От тази година минималната заплата за учители и възпитатели става 1831 лв.. Министерството на образованието обаче продължава работа по основаване на стратегия за по-добра подготовка на младите учители, които да не се изненадват от средата, в която попадат и да се отхвърлят елементарно.

Галин Цоков разяснява и смяната на образователните стратегии от 1-ви до 10-и клас. По думите му тематиката ще остане отворена до края на септември и началото на октомври. Промените в програмата той дефинира като ориентирани към по-практичните познания и придобиването на бизнес умения.

" Не става въпрос за опростяване, а става въпрос за опция да се понижи натоварването във връзка с знанията, които непрестанно се усвояват и би трябвало да се възпроизвеждат. Анализите демонстрират, че може би най-големият проблем е въз основата на това по-голямо образователно наличие, което е включено в образователните стратегии, няма задоволително време за образуване на умения, за практическо използване на знанията ", изясни министърът.

Министърът разяснява, че предизвикателство пред образованието е и усвояването на средства по Плана за възобновяване и резистентност.

" Има доста средства които са по ПВУ, които общо за образованието са над 1 млрд и 200 млн лв., които в случай че се употребяват пълноценно в границите на тази година или най-малко се основат условия да бъдат употребявани, това ще промени в огромна степен просветителната среда в българските учебни заведения ", изясни Цоков.

По думите на просветителния министър предизвикателство е и въвеждането на STEM система в българските учебни заведения, която се основава на просвета, технологии, инженерство и математика. " Българските учебни заведения съществено са напреднали в процеса на основаване на сходни кабинети и следва от началото на идната година те да бъдат построени ", сподели още просветителният министър Галин Цоков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР