Новата технологична компания с български корен Vayant Travel Technologies е

...
Новата технологична компания с български корен Vayant Travel Technologies е
Коментари Харесай

Американци купиха създадената от българи авиоплатформа Vayant

Новата софтуерна компания с български корен Vayant Travel Technologies е продадена на американската PROS Holdings. Сделката е за 35 млн. $, обект е платформата за обработка на огромни бази авиоданни. Най-голям акционер в продаденото сдружение е българският фонд за рисков капитал NEVEQ. Това оповестява в днешния си брой " Капитал daily "..

Продадената компания е записана в Съединени американски щати, само че е основана по концепция на българи и съвсем целият екип е основан в София.

Сделката прави допустимо Vayant да се трансформира в европейски център и главно звено на опериращата на три континента PROS, т.е. активността в София да нарасне още. Освен това двете компании могат да набъбнат по-бързо, като кръстосано си прибавят нови клиенти и услуги, показва изданието.

Регистрираната в Съединени американски щати Vayant създава SaaS (software as a service) платформа, ориентирана към самолетните компании. Чрез самостоятелен логаритъм компаниите могат да предложат на своите крайни клиенти настояща информация за цената на самолетните им билети и съпътстващите ги услуги, съобразявайки се с всички ценообразуващи фактори.

Основната активност на компанията по разработка и поддръжка на продуктите се прави в София, където е основан и мениджмънт екипа, наброявайки общо към 90 чиновници. Vayant има офиси и търговци още в Лондон и Сингапур. Информацията за финансовите резултати на компанията са конфиденциални, сподели пред " Капитал " Павел Езекиев, ръководител на борда на шефовете на Vayant и сътрудник във фонда NEVEQ. " Фирмата е печеливша и оборотът й пораства с над 30% на годишна база за последните 5 години ", добави още той.

От основаването й през 2007 година Vayant е финансирана от общо пет по-големи вложителя. Първо от българския фонд за рисков капитал NEVEQ, който е и най-големият акционер в компанията. Впоследствие получи финансова инжекция и от капиталовия фонд Cape Capital, а през 2014 година към тях се причисли с миноритарен дял и немският авиогигант Deutsche Lufthansa AG.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР