Новата тарифна система засяга начина на определяне на цените за

...
Новата тарифна система засяга начина на определяне на цените за
Коментари Харесай

Държавата няма намерение да отстъпва за новите тарифи за газа

Новата тарифна система визира метода на установяване на цените за достъп и транспорт до газопреносната система на страната

© Юлия Лазарова Още по тематиката
" Булгартрансгаз " и " Сърбиягаз " договарят за нова газова връзка

Тя ще е с потенциал от 10-12 милиарда куб. метра газ, които ще се транзитират към Европа
13 юли 2017
" Газпром ", какъв брой ни липсваш

След неуспеха на " Южен поток " българското държавно управление отново стартира договаряния с " Газпром " за директен газопровод
9 юни 2017
Предложенията на " Газпром " основават риск за пренос за 180 млн. лева през България

Газовото дело против БЕХ може да приключи без санкция, само че с искане за продажба на националната мрежа
27 апр 2017

Пет години след започването на процедурата, с която трябваше да се дефинира новият модел за пресмятане на цените за транспорт и достъп до газопреносната система, държавните компании " Булгартрансгаз " и " Булгаргаз " ще създадат разбор за това по какъв начин новите цени ще се отразят на другите групи консуматори. Изчисленията би трябвало да са подготвени до 5 септември и показани на всички заинтригувани страни. Това стана ясно след среща сред енергийния министър Теменужка Петкова, енергийния регулатор, " Булгартрансгаз " и търговеца " Булгаргаз ", която се организира късно в сряда.

Новата тарифна система визира метода на установяване на цените за достъп и транспорт до газопреносната система на страната. В момента потребителите заплащат 19.71 лева за 1000 куб. метра на 100 км, като тази цена не е променяна от 2005 година Новият модел планува да се вкарат обособени цени за другите входно-изходни точки за импорт и експорт на газ по отношение на интервала на закупуване на потенциал – годишен или месечен.

Тяхното въвеждане от 1 октомври обаче породи недоволството на огромните енергийни потребители. В началото на седмицата от Българска федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) изпратиха отворено писмо до министър Петкова и " Булгатрансгаз ", в което декларират, че съгласно техни калкулации цената за транспорт ще нарастне с до 60% за другите консуматори. В него също по този начин се упорства да бъде изработен разбор за резултата върху пазара на новия ценови модел, както и да има тестов интервал преди действителното му въвеждане. От своя страна Петкова разяснява след съвещанието на държавното управление, че без значение от нарастването на цените за транспорт и достъп, отражението върху крайната цена на газа ще бъде едвам 2%. От думите й също по този начин стана ясно, че евентуално няма да има отсрочване на новите цени за транспорт и достъп, защото това е условие на Европейската комисия, което страната ни би трябвало да извърши.

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи за " Капитал ", че не вижда смисъл за въвеждане на 6-месечен тестов интервал, защото и в този момент бизнесът може да пресметна какъв брой тъкмо ще би трябвало да заплаща по новите цени по отношение на потреблението си за преходните шест месеца. " България чака решението по наказателната процедура за газовия пазар, която може да докара до глоба за страната от 300 млн. евро и за това е значимо да се даде сигнал, че европейските правила се извършват ", уточни той.
По думите му въвеждането на новите цени е удачно да стане от 1 октомври, когато се чака цената на природния газ да поевтинее с 6%, тъй като по този начин потребителите няма да усетят повишаването на таксите за достъп и транспорт, чиито резултат върху крайната цена е към 2%.
Допълнителен мотив против отлагането е, че това ще докара до струпване на недвовзет доход от " Булгартрансгаз ", което ще докара до още по-голямо повишаване на цените през идната година.
От своя страна заместник-изпълнителният шеф на газоразпределителната компания " Овергаз " Светослав Иванов разяснява, че няма логичност " Булгартрансгаз " да внася 5% вноска във фонд сигурност на електроенергийната система. " Защо с пари от газовия бизнес да се подкрепя електроенергийният? ", попита той.

Причина за напрежението

Една от главните аргументи за основаното напрежение в последната седмица с изключение на явния финансов резултат за огромните потребителите е неналичието на връзка сред институциите и бизнеса. От БФИЕК разясниха пред " Капитал ", че сред тях и министерството към момента не е провеждана среща и тематиката даже е била избягвана. На същото мнение е и замесник-изпълнителният шеф на " Овергаз " Светослав Иванов, съгласно който в последните години огромните потребители на газ неведнъж са заявявали позицията си, че новият тарифен модел не е подобаващ за нашия пазар, само че никой не им е обърнал внимание.
Така на процедура техните мнения не са били регистрирани в извършените две публични разисквания в енергийния регулатор преди одобряването на модела.

От стенограмата на закритото съвещание за утвърждение на методиката от КЕВР през 2016 година обаче се вижда, че " Булгартрансгаз " е предоставила на комисията планирани цени от въвеждането на новия тарифен модел и съгласно тях не се чака съществено нарастване.
За това е необичайно, че тези прогнози не са били разисквани с бизнеса още тогава, с цел да може да не се стига до това напрежение в последния миг. Вместо това газовият оператор разгласява индикативните стойности едвам при започване на август тази година, а не през декември съгласно условията, разясниха от БФИЕК. От " Булгартрансгаз " обаче не бяха открити за коментар на какво се дължи това закъснение.

Защо бизнесът е срещу новия модел

Една от аргументите огромните потребители да не желаят въвеждането на новия модел (бел. ред. с изключение на финансовия ефект) е, че той е използван за пазари, на които има огромно търсене на потенциал и малко предложение, счита Светослав Иванов. Това обаче не е казусът с България, защото свободният потенциал на мрежата е 60%. По думите му новите цени са дискриминационни, защото те не се отнасят за преноса на газ, а единствено за този, пренасян на територията на страната. Освен това цените за импорт от Гърция са с 35% по-високи от тези на румънската граница, което ще сътвори нова преграда за доставки от южната ни съседка. От БФИЕК пък разясниха, че съгласно калкулации на техни членове, при по-малките консуматори, които купуват газ на месечна база, може да има повишаване на цените и до 150%.

Иван Иванов отбрани модела и изясни, че той не е бил определен от " Булгартрансгаз ", а от консултанта " Кема консултинг ". Германската компания беше определена през 2013 година с социална поръчка да създаде новата тарифна система против сумата от 295 хиляди евро без Данък добавена стойност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР