Новата такса "смет", която се очаква да бъде по-скъпа за

...
Новата такса "смет", която се очаква да бъде по-скъпа за
Коментари Харесай

Новата такса „смет“ се отменя най-рано за 2022 г.

Новата такса "смет ", която се чака да бъде по-скъпа за доста от жителите в страната, ще влезе в действие при започване на 2022 година Това взеха решение депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание, които одобриха на второ четене измененията в Закона за локалните налози и такси.

Реформата, която ГЕРБ пробва да вкара в пресмятането от 2013 година, планува данъкът да се пресмята не по данъчната оценка, а по действително изхвърленото количество отпадък. Но измененията се отложиха за следващ път, откакто националните избраници възприеха тезата на Националното съдружие на общините (НСОРБ).

Представителите на локалните управляващи разчитат, че идното броене популацията и жилищния фонд ще даде по-пълна картина за парцелите и жителите им.

Депутатите взеха решение още, че при обявление на повече от едно жилище като главно данъчните облекчения за всички парцели ще отпада, до момента в който притежателят не даде правилна информация в общината. Системата, която свързва общините, и те могат да ревизират собствеността към този момент работи, стана ясно по време на комисията.

Тепърва общините ще тестват по какъв начин ще работи новият модел на облагане на притежатели на коли, само че към момента нямат подготвени сметки с какъв брой ще се вдигне налога в другите общини. Данъчните администрации получиха пролонгация за пресмятане по новия модел и ще са подготвени с данъците до 31 януари следващата година, а не както всекидневно до 30 ноември на миналата. Общинарите имат потребност от време, с цел да изчакат влизането на Закона за локални налози и такси в действие, да съумеят със сметките и да създадат публично разискване. Първата година ще бъде пилотна, а след 30 ноември ще бъдат подготвени прогнозните налози за следващата година, стана ясно от думите на Георгиева.

Досега притежателите на коли плащаха на имуществена база, която се образува от мощността на автомобила и годините му. Сега към този момент се прибавя още един съставен елемент - екологичен, съгласно който ще плащаме повече или по-малко от това какъв брой замърсява колата му, само че и в коя община живеем. Информацията за категорията на автомобила (ЕВРО) общините ще получават от КАТ през система за автоматизиран продан. С гласовете на депутатите от ГЕРБ, „ Обединени патриоти “ и Движение за права и свободи беше отхвърлено предложение на Българска социалистическа партия за въвеждане на прогресивно данъчно облагане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР