Новата система на свързаност между болниците и спешна помощ ще

...
Новата система на свързаност между болниците и спешна помощ ще
Коментари Харесай

Министър Меджидиев: Новата система на свързаност между болниците и спешна помощ ще заработи през следващата седмица

Новата система на съгласуваност сред лечебните заведения и незабавна помощ ще проработи през идната седмица.

Благодарение на взаимната работа с Министерството на електронното ръководство и „ Информационно обслужване “ АД успяхме да я изградим извънредно бързо. Екипите на незабавна помощ ще разполагат в действително време с информация за свободните болнични кревати. По този метод, когато една кола за спешна помощ поеме незабавен случай, екипът ще вижда дали в най-близките лечебни заведения има свободни кревати за съответната патология. “ Това уточни министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на брифинг в здравното министерство. Той беше безапелационен, че със старта на системата доста ще бъде кратко и времето от приемането на сигнала от незабавен пациент до хоспитализацията, в случай че такава е нужна.

Системата ще работи на територията на цялата страна, а контролът ще се реализира от здравното министерство, Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ и районните здравни инспекции. „ Въвеждането на системата е най-важно за пациентите, тъй като тя ще прекрати практиката заболели хора да бъдат превозени от лечебни заведения в лечебни заведения в търсене на свободни кревати “, акцентира доктор Меджидиев.

Министърът на електронното ръководство Георги Тодоров уточни, че върху системата е работено през последните два месеца, като това не е първият взаимен план на двете министерства. „ С реализацията на този план предотвратяваме загубата на скъпи минути и секунди, в границите на които може да бъде избавен човешки живот. Сигурен съм че резултатът от въвеждането на системата доста бързо ще стане осезателен за хората “, уверен е Георги Тодоров.

Изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов изясни, че Националната здравноинформационна система, в това число и новоизграденият от ИО указател на лечебните заведения, е интегриран със системите на спешна  помощ и с GPS-ите на колите за спешна помощ. „ Имаме над 350 лечебни заведения, 52 незабавни отделения, 3 700 структурни болнични отделения, 27 ЦСМП-та със 170 филиала към тях и над 500 коли за спешна помощ. Всички те към този момент са свързани и всички участници в процеса в действително време виждат общия брой на болничните кревати, какъв брой от тях са заети и какъв брой са свободни “, сподели Филипов. Той уточни още, че на таблетите, с които са оборудвани всички коли за спешна помощ, в действително време се пресъздават най-близките 3 лечебни заведения, с оглед патологията на съответния пациент. По този метод от една страна се понижава времето за превозване на пациента, а въпреки това се подсигурява, че той ще бъде приет в болница в лечебно заведение, което да му окаже качествена и навременна здравна помощ.

В атачмънта можете да видите презентацията, готова от „ Информационно обслужване “ АД.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР