Новата схема за начина на пенсиониране на българите е сравнително

...
Новата схема за начина на пенсиониране на българите е сравнително
Коментари Харесай

Любомир Христов: На жените, родени след декември 1959 г., се дава шанс за по-висока пенсия


Новата скица за метода на пенсиониране на българите е относително неотдавна и по тази причина доста хора не са разбрали защо тъкмо става дума.

Всички, родени след 1960 година, по обвързване се обезпечават за пенсия на две места - в Национален осигурителен институт,откъдето ще получат право на държавна пенсия и в  Универсален пенсионен фонд /УПФ/, който е частен,  откъдето ще получат право на така наречен спомагателна пенсия. Така беше до 2015 г.- харесва ви, не харесва ви- това е ситуацията за всички. След  август 2015 година, обаче, нещата се трансформираха. Но българите се даде избор сред два разновидността. Единият е да продължат да разделят осигурителната си вноска на две части- към Национален осигурителен институт и към своя партида в частен повсеместен пенсионен фонд. И другият- да се откажат от обезпечаване в частен повсеместен пенсионен фонд и да насочат цялата си осигурителна вноска към Национален осигурителен институт.

От избора на един от тези два разновидността  зависи размерът на пенсиите им.

Като първия вариант- този, с който хората са свикнали- ще им даде право на две пенсии, до момента в който при втория, в случай че преминат извънредно и единствено към обезпечаване в НОИ- ще получат една пенсия.

Казвал съм го многократно- клопката е в това, че две пенсии в България са по-малко от една и това е обезпечено от Кодекса за обществено осигуряване/КСО/.

Как става по този начин? Чрез илюзия и заблуждение, които са вградени в КСО.

Вижте наименованието, споделя се  „ Допълнително наложително пенсионно обезпечаване  в повсеместен пенсионен фонд ”. Да, само че това обезпечаване НИКОГА не е било в допълнение. То е изваждащо- за всички и за мен, като роден преди 1960 година, както и за хората, родени след 1959 година наложителната осигурителна вноска е една, в идентичен размер. Разликата сред мен и тях се състои в това, че те разделят своята наложителна вноска на две, като три четвърти от нея отива в Национален осигурителен институт, където отива и моята, а една четвърт се отклонява от Национален осигурителен институт и се насочва към повсеместен пенсионен фонд. Така при идентични условия,при еднакъв стаж, еднакъв приход тяхната пенсия ще бъде понижена спрямо моята.

Ще ви дам дребен, действителен образец от госпожа М.Кирова, която в пост под текста и видеото  в уебсайт на една българска ТВ, след мое присъединяване в нея, написа на  31 май 2017 година  „ Абсолютно е прав, както постоянно. Личният ми опит към декември 2015 година: без прекачване в Национален осигурителен институт – 656 лв. пенсия, с прекачване в Национален осигурителен институт – 747 лв. пенсия ”.  Разлика- 91 лв.. Това по никакъв начин не е малко. За един пенсионер и 10 лв. са пари, тъй като, когато се пенсионираме и здравето ни, и силите ни са по-малко  и нашите други възможности да печелим в допълнение понижават.

Така се получава, че пенсията от повсеместен частен пенсионен  фонд не може да бъде допълнителна- тя е заместваща. Да замести, но не може- по тази причина две пенсии са по-малко от една.

На хората, родени след 1960 година се даде опция да се откажат от обезпечаване в УПФ, да прехвърлят  сумите от партидите си към държавен фонд и по този метод да заличат белята, която им се е случила по обвързване между  2002 година и 2015 година Но…има една измама със периода. Можете да упражните избора си до 5 година преди навършване на пенсионна възраст. Затова за дамите, родени  през 1961 година, 1962 година този период тече. Като особеността през днешния ден, на тази дата, е, че могат да се възползват от опцията си за избор единствено дами, които не са навършили 56 годишна възраст. За тези,които към този момент са навършили 56 година, този период е изминал.

В моя блог към този момент разгласих уточнения по тази тематика, появи се, признавам, огромен интерес, хората имаха съответни въпроси и аз съм оповестил в четвъртък, на 19-ти октомври т.г. от  19 ч. един безвъзмезден семинар. На него  в течение на 1 час ще се явя и ще давам отговор на персоналните им  питания. Хората могат да отидат на персоналната ми страница на lchristoff.wordpress.com, на която да се срещнат с детайлностите и да се записват. Това е все още.

Но има една идна добра вест, уповавам се. Ще си разреша да я съобщавам авансово.Към септември т.г. на 302 дами е отказано прехвърлянето от УПФ към Национален осигурителен институт точно заради това, че те са пропуснали периода, а има  други 37 случая на хора, на които им е отпусната към този момент понижена  държавна пенсия, тъй като са се  осигурявали към УПФ. В момента в Народно събрание има план за изменение на Кодекса за обществено обезпечаване, който чака второ четене. Вносители са доста народни представители, основният предмет, цел на този акт е да уреди  метода, по който се ръководи УПФ, в какво влага и така нататък Това в този момент не е по нашата тематика. Но това, което е- има предложение за допълнение на този законопроект, импортирано  между първо и второ четене от народния представител Менда Стоянова и в един от текстовете се споделя, че

дамите, на които към 30-ти юни 2018 година остават по-малко от 5 година до пенсиониране, ще могат да осъществят описаното прекачване от УПФ към Национален осигурителен институт еднократно до края на 2018 година Ако този текст стане закон, ще значи, че безусловно всички дами, родени след 31 декември 1959 година, ще получат втори късмет да получат по-добри пенсии. В това число и тези, на които към този момент е отпусната понижена пенсия, ще могат да изискат нейното преизчисляване. Наистина се дава втори късмет, влакът не е изтърван.

Просто би трябвало да следим по кое време Народно събрание ще предложи  тези промени на гласоподаване. Вероятно това ще стане в идващите седмици./БГНЕС

….........................

Любомир Христов, финансист. Бил е основен икономист и член на УС на Българска народна банка (1990-1994), консултант на шефа на Световната банка (1995-2000), работил е в американски компании (2001-2006), бил е шеф на Централния депозитар (2007-2008), член на експертна група в Европейската комисия (2008-2011), член на Консултативна група към Европейския банков регулатор, Лондон (2011-2016), ръководител е на УС на Институт на дипломираните финансови консултанти.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР