Новата сграда ще се помещава на над 600 кв. м.

...
Новата сграда ще се помещава на над 600 кв. м.
Коментари Харесай

Институт GATE положи първа копка на новата си високотехнологична сграда

Новата постройка ще се обитава на над 600 кв. м. сред историческите здания на факултетите по математика и информатика (ФМИ), физика (ФзФ) и химия и фармация (ФХФ)

По време на особено събитие, екипът на институт GATE, дружно с проф. Николай Денков, министър на образованието и науката, господин Константин Павлов, кмет на регион Лозенец и проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „ Св. Климент Охридски " поставиха основите на новата постройка на института.

Сградата е проектирана с мисъл за обезпечаване на енергийна успеваемост чрез пасивни и дейни ограничения. Пасивните са високоефективни ограждащи детайли - стъкло и изолираност. Активните са енергийно-ефективна система за отопление и изстудяване. В постройката ще бъдат ситуирани иновационни лаборатории, зали за презентации и отворени пространства за срещи и полемики. Тя ще се обитава на над 600 кв. м. повърхност, ще бъде на четири етажа и обезпечена със модерни софтуерни решения, които разрешават подвижност и многофункционалност по време на експлоатационния режим.

Сградата ще бъде ситуирана в кампуса на СУ „ Св. Климент Охридски " сред факултетите по математика и информатика (ФМИ), физика (ФзФ) и химия и фармация (ФХФ), и още два центъра, финансирани по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък ". Това е най-подходящото място за основаването на Научен парк на Софийския университет, има вяра проф. Силвия Илиева, шеф на институт GATE.

„ Нашата задача като откриватели е да превърнем института в мост сред науката, държавното управление и промишлеността, да допринесем за повишение на качеството на живота на хората посредством проучванията и мултидисциплинарните планове, по които работим. Целта ни е да сътворяваме нова изследователска просвета, с цел да дадем опция на младите откриватели да се развиват и да реализират научните си упоритости в страната и да мотивираме връщането на повече български откриватели от чужбина. Сградата е първа стъпка в построяването на националната изследователска инфраструктура в региона на огромните данни и изкуствения разсъдък, която ще събере тези наши желания. Тя ще бъде домът на института и откривателите в нея ще работят в интерес на обществото, благодарение на актуалните постижения на науката и технологиите. ", сподели проф. Илиева.



проф Силвия Илиева, шеф на институт GATE

Освен за откривателите на институт GATE, новата постройка ще бъде отворена за студенти и сътрудници за демонстрации, изпробване и тестване на нови технологии и решения, както и за семинари и събития.

„ В актуалния динамичен и натоварен свят е доста значимо, научните достижения да бъдат забележими по света, с цел да бъдат потребни на хората. Да бъдат изграждани същински научни центрове, в които десетки учени да преследват едни и същи цели и да работят по свързани задания, с цел да могат да се конкурират с сътрудниците си по света. В идващите няколко месеца ще създадем всичко допустимо, с цел да притеглим сътрудници от България и чужбина, тъй че да създадем научната активност на страната още веднъж водеща в света. ", сподели проф. Николай Денков, министър на образованието и науката.

Специално живо включване на събитието направи доктор Мануел Алейшо от Генералната дирекция за научни проучвания и нововъведения на Европейската комисия. „ Този план е резултат от интензивно съдействие и доста старания, а постройката не е неговото начало. Институтът GATE има към този момент няколко години зад тила си и продължава да пораства с помощта на напъните на доста хора както в България, по този начин и тук в Европейската комисия. Впечатляващо е освен постигнатото досега, само че и това, че институтът GATE събира две институции - СУ „ Св. Климент Охридски " и Chalmers University. Това партньорство е извънредно значимо и имам вяра, че демонстрира метода, по който вложенията в научни проучвания водят до напредък и възстановяване на върховите достижения. Проекти като този демонстрират какво значи Европа и каква е нейната задача. ", посочи доктор Алейшо.

От основаването си досега, институт GATE съумява да притегли финансиране от национални и интернационалните планове, което надвишава плануваното над два пъти. Привлечените откриватели са с 15% над заложените и институтът стартира два значими пилотни плана с значимо публично значение - в приложните области „ Градове на бъдещето " („ Цифров двойник на града " ) и „ Дигитално опазване на здравето " („ Цифрово моделиране на пациенти с когнитивни нарушавания " ). Всичко това способства както за престижа на СУ „ Св. Климент Охридски ", по този начин и за цялата научна активност в България.



Екипът на институт GATE

„ СУ „ Св. Климент Охридски " постоянно е подтикнал развиването на научните проучвания и за нас е горделивост това, което постигнахме в последните години в региона на науката, с помощта на множеството огромни планове. Сферата, в която институт GATE се развива е извънредно значима и до момента в който допреди време сходни центрове съществуваха единствено в Западна Европа, в този момент с бързи темпове компенсираме това - резултатът за първите две години от съществуването на института е забележим. Поздравления на целия екип, поисквам триумф на бъдещите действия и се надявам, че тази постройка ще бъде причина за още по-голям интерес към активността на GATE ", сподели проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „ Св. Климент Охридски.

„ С този институт, България ще бъде сложена на научната карта на Европа и аз съм извънредно благополучен, че ще имаме опцията да вземаме решения основани на данни. Институт GATE е и причина за младежите да останат и да градят бъдещето си в България. Още повече се веселя, че тъкмо в регион Лозенец ще се появи едно модерно място, отговарящо на най-високите международни стандарти. Това може да е образец по какъв начин би трябвало да наподобява една градска среда, която да продължим да разширяваме, с цел да се трансформира София в това, което би трябвало да бъде. ", сподели господин Константин Павлов, кмет на регион Лозенец.

Като част от формалната гала гостите имаха опция да насочат своите пожелания към института и да ги положат в специфична капсула на времето, която да бъде отворена след 10 години.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР