Новата сграда на Колежа по туризъм към Икономическия университет във

...
Новата сграда на Колежа по туризъм към Икономическия университет във
Коментари Харесай

Във Варна откриха новата сграда на Колежа по туризъм 


Новата постройка на Колежа по туризъм към Икономическия университет във Варна бе открита през днешния ден. На тържеството участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на Варна Иван Портних, регионалният шеф Стоян Пасев, ректорът на университета проф. Пламен Илиев, народни представители, посетители от други висши образователни заведения. „ Днес откриваме обект, който реши една дълга сага, траяла с десетилетия – неналичието на постройка на Колежа по туризъм, който дълги години делеше общ сграден фонд с Националното учебно заведение по изкуствата. Като човек обвързван с туристическия отрасъл се веселя, че с помощта на нашите взаимни старания – на държавното управление, на общинската власт, на управлението на университета, колежът към този момент има собствен дом. Доказахме, че когато има управническа воля, има и решения на проблемите “, сподели кметът Иван Портних.

„ Радостно е, че през днешния ден откриваме постройката на Колежа по туризъм,който е с 55-годишна история. Поздравления за всички, които са положили старания това да стане факт. Важно е, че тази постройка бе ремонтирана по един добър метод, който прави образа й различим, тъй като този регион се обрисува да бъде един самобитен учебен център във Варна “, сподели министър Красимир Вълчев. „ Вярвайте ми, извънредно елементарно се работи, когато всички гледаме в една посока, по тази причина нещата се случиха “, съобщи ректорът на Икономическия университет проф. Пламен Илиев.

Колежът по туризъм е главно звено на Икономическия университет във Варна. Той е правоприемник на първото в България висше учебно заведение за подготовка на експерти за промишлеността на туризма, хотелиерството, ресторантьорството и свободното време, основано през 1963 година и получило публично самопризнание като Институт по интернационален туризъм (ИМТ). Министерският съвет издава Разпореждане № 811 от 8 ноември 1963 година за основаване на Учебен комплекс по туризъм. Само след месец, през декември 1963 година, Учебният център за подготовка на туристически фрагменти е организиран в хотел „ София “ – „ Златни пясъци “, като образователен хотел по сходство на хотел “Du Midi ” в град Давос, Швейцария.

Днес в колежа се образоват 700 студенти годишно, които сполучливо се осъществят на пазара на труда в България и чужбина. В своята 55-годишна история той е подготвил близо 10 000 експерти в постоянна и 35 000 в задочна форма, които заемат основни позиции на оперативни мениджъри и изпълнителски фрагменти, осъществят се като бизнесмени със личен бизнес в областта на туризма и свободното време у нас и зад граница. През 2016 година Министерският съвет безплатно даде за ръководство на Икономически университет – Варна актуалната постройка за потребностите на Колежа по туризъм.

live.varna.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР