Новата сесия на парламента започва утре. С какво ще се

...
Новата сесия на парламента започва утре. С какво ще се
Коментари Харесай

Шефът на парламента: Антикорупционният закон ще бъде приет до края на годината

Новата сесия на Народното събрание стартира на следващия ден. С какво ще се занимават депутатите през новия политически сезон разяснява ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев пред Българска национална телевизия. 

Приоритетите на депутатите ще бъдат председателството на Европейски Съюз, избор на членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) и приемане на Антикорупционния закон.

" За пръв път имаме транспарантна и открита процедура за избор членове на Висш съдебен съвет, която стартира с помощта на признатите промени в Конституцията в предишния мандат ", напомни Главчев. Той уточни, че чуването на претендентите за Висш съдебен съвет ще е на 7 септември и всички могат да го чуят. 

Една от най-важните тематики за работата на 44-то Народно заседание е приемане на Антикорупционния закон - подобен се предлага както от ГЕРБ, по този начин и от опозицията - Българска социалистическа партия.

Обсъждането на законопроекта на ръководещите стартира още с първия ден на депутатите - на следващия ден. " С това започва и публичният спор, ще се чуят и нови хрумвания. Няма нищо неприятно да има и други законопроекти, и съпротива, с цел да може сред разискванията да се реши най-хубавото. Смятаме, че законопроектът на държавното управление е добър, в неговото разработване са взели участие и съдии, и прокурори, и неправителствени организации ", изясни Главчев. Той посочи, че въпросът с битката с корупцията е главен приоритет, защото елиминирайки корупцията, се набират средства, които да бъдат ориентирани към други браншове.

" Антикорупционният закон би трябвало да бъде признат до края на годината, както и органът, който ще се бори с корупцията и с  незаконно добитото имущество ", счита Главчев. 

Председателят на Народното събрание разяснява и подготовката на страната ни за председателството на Съвета на Европа. " По време на председателството имаме шанса да сме център на Европа. Брюксел ще се измести за 6 месеца в София ", сподели Главчев.

Последният ден на лятната отпуска на депутатите е през днешния ден. Според ръководителя на Народното събрание доста от народните представители са работили през август, най-много поради подписването на историческия контракт с Македония.

За недобрия звук в пленарна зала, с който депутатите са известни, Димитър Главчев беше безапелационен, че и през новата сесия не желае да има персонални нападки и недобър звук, а задачата му е Народното събрание да работи по този начин, че да приема по-бързо и положително законодателство, с цел да обезпечава по-добър метод на живот на българските жители.

" Няма да отстъпя от правилото да давам на всеки един от парламентарната естрада да показва своето мнение, несъмнено с корекции, когато минава в персонални и непринципни нападки ", сподели Главчев, който през предходната сесия беше нападан от опозицията за преднамерено отношение и даже беше гласувана неговата оставка. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР