Новата RPC оперативна памет има по-малък брой контакти, което предполага

...
Новата RPC оперативна памет има по-малък брой контакти, което предполага
Коментари Харесай

Тайванци създадоха компактна алтернатива на DRAM

Новата RPC оперативна памет има по-малък брой контакти, което допуска чипове с по-миниатюрни размери, при опазване на продуктивността

Оперативна памет с понижен брой контакти ще направи DRAM чиповете по-миниатюрни (източник: CC0 Public Domain)

Н ов а архитектур а на динамич на оперативн а пам е т с произвол е н дост ъ п (DRAM) дава обещание по-компактн и чипове . RPC DRAM, основана от тайванската компания Etron Technology, идва с понижен брой контакти (RPC – Reduced Pin Count ).

Според разработчика, RPC DRAM на практика не отстъпва на DDR4 паметите по пропускателна дарба и потенциал, а по-малкият брой контакти разрешава произвеждане на чипове памет в дребни корпуси.

Ники Лу, управител на Etron, акцентира, че RPC DRAM ще докара до понижаване на физическите размери и цената на модулите оперативна памет, вследствие на което те ще станат по-подходящи за потребление в разнообразни електронни джаджи и компактни устройства.
още по тематиката
Архитектурата на RPC DRAM е сходна за DDR3 или LPDDR3 с организация X16, X32 и X64, като обезпечава пропускателна дарба надлежно 4,8GB/s, 9,6GB/s и 19,2GB/s, при потребление на единствено 22 контакта. Регистрите на шината за данни се превключват сред адресен и команден режим.

Etron към този момент разполага с разнообразни разновидности на чипове RPC DRAM. Най-компактният от тях има размери 4,7х2 мм. Компанията си сътрудничи с Lattice Semiconductor – американски производител на програмируеми логичен матрици (FPGA), вследствие на което е основан демонстрационен пример на платка Lattice EPC5-5G и памет Etron RPC DRAM.

Lattice възнамерява да пусне серия еталонни платформи, които ще ускорят разработките с потребление на технологията RPC, през първата половина на настоящата година. Конкретни периоди за комерсиално произвеждане и цени на RPC DRAM не са известни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР