Новата президентка на Индия Драупади Мурму встъпи в длъжност и

...
Новата президентка на Индия Драупади Мурму встъпи в длъжност и
Коментари Харесай

Първата президентка от етническо малцинство встъпи в длъжност в Индия

Новата президентка на Индия Драупади Мурму встъпи в служба и стана първият държавен глава с генезис от племенна общественост в страната, съобщи Франс прес.
Миналата седмица кандидатката на ръководещата партия "Бхаратия Джаната " на премиера Нарендра Моди бе определена с гласоподаване в националния парламент при болшинство от 64 на 100 и в щатските законодателни органи.
Членка на индийския етнос сантал, малко преди да встъпи в служба, Мурму се поклони в Делхи пред мемориала на индийския народен воин Махатма Ганди, нравствен лидер на придвижването за самостоятелност.
Родена в източния щат Ориша, тя стартира кариерата си като учителка, а по-късно се впуска в политиката. "Житейският ми път стартира в малко племенно село ", съобщи 64-годишната президентка, откакто постави клетва пред Народното събрание.
"В средата, в която отраснах, приемането на нормално начално обучение бе нещо като идеал за мен – продължи тя, - само че макар другите спънки решимостта ми остана твърда и станах първото момиче от селото си, влезнало в университета. "
Мурму е втората президентка на страната след Пратибха Патил, заемала поста пет години, считано от 2007 година Тя наследява поста от Рам Нат Ковинд, втория президент с генезис от общността далит, наричана в миналото "недосегаемите " и стояла най-ниско в хиндуистката кастова система.
Според аналитици успеха на Мурму ще спомогне министър председателят Моди да получи опора в племенните общности преди възможното си преизбиране през 2024 година Встъпването ѝ в служба е "решаващ миг за Индия, по-специално за бедните, маргинализираните и потиснатите ", написа Моди в Туитър.
Според Мурму заставането ѝ отпред на страната би трябвало да вдъхне очаквания на хората, които не са получили нищо от икономическия напредък на Индия.
"Голямо задоволство за мен е, че онеправдаваните епохи наред, неспечелили нищо от богатствата на развиването, могат да се припознаят в мене ", означи тя.
Ролята на президента в Индия е значително протоколна – изпълнителната власт е в ръцете на премиера и кабинета му, само че президентът може да връща законопроекти за преразглеждане и да частва в съставянето на държавни управления.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР