Новата платформа е венецът на дългогодишни усилия за преход от

...
Новата платформа е венецът на дългогодишни усилия за преход от
Коментари Харесай

Дейта-центрове на Google следват слънцето и… вятъра

Новата платформа е венецът на дългогодишни старания за преход от сила, добивана от „ мръсни ” източници, към екологични поколения

97% от електрическата енергия на дейта-центъра в Хамина, Финландия идва от чисти източници
(снимка: Google)

Интернет колосът Гугъл разкри нова платформа, която интелигентно ще напасва работните натоварвания в центровете за данни с нисковъглеродните източници на сила всеки ден. Макар към този момент това да е самодейност на една-единствена уеб компания, тя е показателна за посоката, в която е доста евентуално да се развиват дейта -центровете в идните години.

Проектът планува да се „ засрещат ” времето на осъществяване на някои изчислителни задания с съществуването на сила с ниски или нулеви въглеродни излъчвания. Енергоемките работни процеси, които са задоволително предвидими, могат да бъдат закрепени за осъществяване в часовете на денонощието, когато силата от слънце и вятър е най-изобилна.

Създаването на нови функционалности на филтри в Гугъл Photos, обработката на видео в YouTube или прибавянето на нови думи към Гугъл Translate са все предсказуеми задания. Техният график може да бъде наведен, да вземем за пример, в сходство с интервалите на рандеман на вятърната сила вечер и на слънчевата сила денем.

Гугъл си има цялостен отдел за „ въглеродно-интелигентни калкулации ”. Неговият механически началник Ана Радованович съобщи, че платформата ще дава опция за по-тясна съгласуваност с локалните нулевовъглеродни източници на сила, без това да въздейства върху продуктивността на центровете за данни.

„ Това става без спомагателен компютърен хардуер и без да се повлияе на работата на услуги на Гугъл като Търсене, Карти и YouTube, на които хората разчитат непрекъснато ”, сподели Радованович, представена от ZDNet.

Въглеродно-интелигентната платформа на компанията изготвя нов дневен график за даден център, като съчетава две прогнози. Първата планува часовата активност на въглеродно-неутралната сила в локалната електрическа мрежа за идващия ден. Втората демонстрира почасовите енергийни запаси, от които центърът за данни ще се нуждае, с цел да извърши дадени изчислителни задания през същия ден.
още по тематиката
Сравнявайки двете прогнози, инструментът на Гугъл може да съпостави работните натоварвания с времевите шпации, когато е налично най-хубаво доставяне от нисковъглеродни енергийни източници.

В последна сметка Гугъл се надява, че технологията ще докара до въвеждането на това, което компанията назовава „ 24×7 нулевовъглеродна сила ” във всичките си центрове за данни. Това ще значи „ засрещане ” на потребностите на центровете за данни с нулевовъглеродни източници на база час.

Един от центровете за данни на търсещия колос в Хамина, Финландия, към този момент е покрай постигането на тази цел: предходната година 97% от електрическата енергия на постройката е била посрещната от чисти мощности. Уеб колосът съобщи, че триумфът във Финландия се дължи най-много на закупуването на огромни количества вятърна сила в Северния район.

По сходен метод едно от оборудванията на Гугъл в Леноар, Северна Каролина, се възползва от партньорства с локални комунални сдружения, с цел да усили доставката на слънчева сила. В резултат на това предходната година 67% от потреблението на електрическа енергия в дейта-центъра е било „ засрещнато ” на почасова база с нисковъглеродни източници.

Макар че към този момент е въведена във всички центрове за данни, платформата към момента е в пилотен стадий. Ранните резултати са окуражаващи. Натоварването може сполучливо да бъде напаснато по отношение на интервалите на най-силен рандеман на екологично чиста сила.

Новата платформа е венецът на дългогодишни старания за преход от сила, добивана от „ мръсни ” източници като въглищата, към екологични поколения – вятър, слънце, морски талази и други Гугъл стартира своя преход още през 2007 година. Първият стадий трябваше да докара до състояние, в което за всяка единица употребявана сила в центровете за данни се закупуваха въглеродни обезщетения. По-късно, след 2009 година, за всяка единица използвано електричество имаше еквивалентно количество чисти мощности.

Новият инструмент, оголен от софтуерния колос, цели да способства за превръщането на центровете за данни – промишленост, за която е добре известно, че е виновна за огромен дял от световното търсене на електрическа енергия – в доста по-ефективни и екологични. Гугъл към този момент работи над разширение на опциите на платформата за интелигентни въглеродни излъчвания, тъй че инструментът да може динамично да трансферира задания сред центровете за данни, даже и да са на разнообразни места.

Екипът на Гугъл се ангажира да споделя методологията на платформата за интелигентно ръководство на натоварванията и силата в проучвателен изявления за други организации, които желаят да последват образеца на интернет компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР