Новата мутация на коронавируса е най-интересното в момента, но няма

...
Новата мутация на коронавируса е най-интересното в момента, но няма
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Новата мутация на коронавируса ще измести другите около Нова година

Новата разновидност на ковид е най-интересното сега, само че няма нищо ужасно. Вариантът BQ.1 не е по-смъртоносен от другите. Типът на разновидностите са му такива, че и да си карал предните разновидности, отново можеш да се разболееш, само че по-леко. Очаква се новият вид да стартира да измества другите през ноември, а на Нова година да е 80% от циркулиращите. Това съобщи проф. доктор Тодор Кантарджиев за " Твоят ден ".

" Редно е в този момент да се реваксинират хората, които са се ваксинирали преди 3-6 месеца. Коронавирусът доста замязя на новите респираторни вируси и на старите коронавируси. Трябва да се мисли за няколко неща с отпадането на ограниченията - да чакаме естествения сезонен грип. Все още нямаме циркулация. Очаква се грипът тази година да е група А, H3N2, подобен беше предходната зима в Австралия и Латинска Америка. Февруари, март се чака грипна вълна ", заяви той. Затова медикът прикани - възрастните над 65 години да се имунизират.

Относно другите респираторни вируси той бе безапелационен. " Всяка година се появява респираторен синцитиален вирус. Той съществува от доста години, не е нищо рисково. Срещано е при най-малките, новородените. Затова се споделя, че 40 дни не би трябвало доста родственици или възрастни да го посещават от близко ", изясни проф. Кантарджиев. И прикани хората да си слагат бустер.

" Тези, които желаят да се имунизират с ваксина, която не е РНК и защищава от антигените на цялата вирусна парченце, да го създадат с " Валнева ". Тя обаче е за първична имунизация. Комбинираната ваксина изготвя имунитет против типичен и Омикрон разновидността. 6-8 месеца си предпазен от тежко превозване на болестта. Не чакам цялостни лечебни заведения и претрупана здравна система ", уточни той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР