Новата криза в Персийския залив остава неразрешена. Въпреки удължения ултиматум,

...
Новата криза в Персийския залив остава неразрешена. Въпреки удължения ултиматум,
Коментари Харесай

Катар не прие исканията на арабската коалиция и отправи свои

Новата рецесия в Персийския залив остава неразрешена. Въпреки снадки ултиматум, Катар отхвърли да извърши 13-те претенции, сложени му от Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет.

Емирството насочи контрапредложения.

Ако би трябвало да ограничи дипломатическите си връзки с Иран, Доха това да създадат и другите арабски страни. Срещу закриването на телевизия „ Ал Джазира” емирството изиска закриване на другия арабски ефирен канал " Ал Арабия ", който се намира в Обединените Арабски емирства.

Доха отхвърля да закрие турската военна база на територията си. Аргументът – уставът на Съвета за съдействие в Залива не не разрешава сходен вид връзки с други страни.

Четирите арабски страни, които сложиха ултиматум, разкритикуваха отговора на специфична си среща в Кайро. Египетският външен министър съобщи, че отрицателният отговор отразява неналичието на схващане на сериозността на обстановката от страна на Катар.

Затова протестът остава, само че други наказания към този момент не са планувани. Следващата среща на четиримата външни министри ще бъде в столицата на Бахрейн – Манама.

В началото на юни четирите арабски страни скъсаха дипломатическите си връзки с Катар и затвориха границите си като упрекнаха емирството във финансиране на терористични организации и прекомерно близки връзки с Иран.

Доха съобщи, че остава отворена за разговор, само че без слагането на ултиматуми.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР