Новата конституция на Тунис е одобрена от 94,6 процента от

...
Новата конституция на Тунис е одобрена от 94,6 процента от
Коментари Харесай

Новата конституция на Тунис е одобрена от 94,6 процента

Новата конституция на Тунис е утвърдена от 94,6 % от гласувалите на свикания по въпроса референдум, заяви нощес изборната комисия, представена от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Спорните промени дават необятни пълномощия на президента Каис Сайед. Те идват след година на политически разтърсвания, през която Сайед се опитваше да затегне хватката си върху властта.

Над 2,6 милиона души са дали своят вот " за ", разгласи на конференция ръководителят на изборната комисия Фарук Буаскер, базирайки се на предварителните публични резултати от състоялото се в понеделник гласоподаване, отбелязва Франс прес

Избирателната интензивност е доближи 30,5 % от към 9,2 милиона души, имащи право на глас.

Съгласно промените президентът има право да назначава и освобождава държавното управление и да назначава съдии без утвърждението на Народното събрание. Новата конституция ще размени тази от 2014 година, която лимитира пълномощията на президента в интерес на Народното събрание и премиера.

По-рано, до момента в който поздравяваше стотици кореспонденти, събрали се на централната бул. в столицата Тунис " Хабиб Бургиба " преди разгласяването на резултатите, Сайед съобщи, че идната стъпка ще е приемането на нов закон за изборите.

Референдумът е част от " пътната карта " на Сайед за излизане от политическата невъзможност. Тя включва и свикването на парламентарни избори в края на годината. Мерките на президента провокираха разделяне в страната, а поддръжниците и съперниците му проведоха митинги.

Сайед е упрекван, че се пробва да откри властническо ръководство в Тунис- страната, считана за единствения либерален триумф след протестите от така наречен Арабска пролет през 2011 година

През юли предходната година той разпусна държавното управление, суспендира Народното събрание и разшири законодателните и изпълнителните си пълномощия. През март тази година Сайед разпусна Народното събрание. По-късно той уволни десетки съдии поради хипотетична корупция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР