Новата колекция на Модна къща Christian Dior пожъна овации във

...
Новата колекция на Модна къща Christian Dior пожъна овации във
Коментари Харесай

Украинска художничка вдъхнови новата колекция на Dior

Новата сбирка на Модна къща Christian Dior пожъна аплодисменти във френската столица в понеделник в границите на Парижката седмица на модата (4-7 юли). Юли обичайно е месецът на ревютата висша мода, в които тази година 29 стилисти показват своите сбирки за сезона есен-зима 2022-2023. Дефилетата Haute Couture откриха през вчерашния ден със своите инвенции точно Christian Dior и Schiaparelli.



В сбирката на Dior алегорична нишка свързва разнообразни култури, обичаи и занаятчийски умения. В тоалетите, проектирани от дизайнерката Мария Грация Киури, креативен шеф на марката, за следващ път е отразено желанието ѝ да сложи в разговор изкуството със занаятчийството, с ръчната направа. Като насочна точка за основаването на сбирката е послужила творба на украинската художничка Олеся Трофименко, която обединва живопис и бродерия като знак на връзката сред земята и небето, с цел да нарисува картина на Дървото на живота. „ Цялото ревю е диалог сред разнообразни култури и обичаи. Не бива да се затваряме в концепцията за една-единствена еднаквост, това е плашещо. Диалогът е всичко, точно способността за разговор основава открития “, съобщи Киури по време на конференцията за стилния театър.



Колекцията е извънредно първокласна, само че в това време носима, тоалетите са с мека кройка, реалзирани от ръчно направени скъпи тъкани. Дрехите като че ли носят чувство за памет, те са безконечни и отвън съответното време, като могат постоянно да бъдат непрекъсната част в персоналния дрешник на който може да си ги позволи…



Още от 2020 година сбирките на Dior са мощно повлияни от фолклора, от земята, от корените. Как може светът на висшата мода да върви в тази посока, откакто в мазовото схващане „ фолклор “ се римува с „ елементарност “?! Истината е, че националната традиция пази комплицирани и изобретателни техники за направа, които са били загърбени от международните дизайнери прекомерно дълго. Днес Мария Грация Киури ги изважда нескрито още веднъж, употребява ги интензивно, даже ги възвеличава. И резултатът както постоянно е впечатляващ.



Централно място в облеклата от сбирката имат бродериите с памучни, копринени конци или въжена корда върху материи от памук, вълнен креп, коприна и кашмир в светли или пастелни цветове, както и тъкани, направени по техниката пачуърк.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР