Новата книга на журналиста Станил Йотов „Тайната история на българския

...
Новата книга на журналиста Станил Йотов „Тайната история на българския
Коментари Харесай

Как „Тайната история на българския футбол” явно помага

Новата книга на журналиста Станил Йотов „ Тайната история на българския футбол”, чийто първи тираж безусловно за дни бе разпродаден, ще взе участие в благотворителен търг за спасението на болното момиченце Никол. Финалът на наддаването е в 20 часа на 1 февруари 2020 година. Авторът, нашият почитан сътрудник Станил Йотов, очевидно ще покаже желанието си да помогне на нуждаещото се от скъпо лекуване дете. Остава да се надяваме, че и доста хора с благоприятни условия ще се включат в търга и ще проявят благотворителност и съчувствие. Те ще получат книга, която доста си коства, тъй като в нея можете да прочетете освен за тайните във футбола, а и за политиката в спорта, за тайните подмолни сделки и така нататък – едно пълнокръвно и завладяващо четиво за играта и живота, такива, каквито са. Ето какво разяснява Станил:

„ Основите на тази книга бяха положени още през 2011 година, когато стартирах във вестник „ Уикенд” рубриката „ Ретро футбол”. Тъй като през днешния ден Царя на спортовете в България не ни предлага нищо кой знае какъв брой забавно и вълнуващо, взех решение да се обърна към неговото минало. И то най-много към тайните на нашия футбол и ред други елементи, останали скрити години наред за необятната аудитория или от дълго време забравени.


Вдъхнови ме Стефан Орманджиев, известният футболен арбитър от близкото минало, който, за жал, към този момент не е сред живите. Първоначално ми хрумна да напиша един огромен текст за починалия му татко - огромния треньор Стоян Орманджиев. Стефан откликна незабавно. На срещата ми даде редки фотографии, описа доста забавни и непубликувани до тогава обстоятелства към славните мачове на ЦСКА с „ Интер” през 1967 година Сред тях беше и употребяваната разследваща техника от българските секрети служби за подслушване на треньора на италианците Хеленио Херера. Това се оказа същинска находка.
След като вестникът излезе, отидох да му занеса един брой. Стефан сподели: „ Виж, това звучи доста забавно. Защо не вземеш да напишеш по този метод историята на футбола ни? ".
Нямах потребност от повече увещания, с цел да се захвана с това предизвикателство. Още след първите няколко текста, оповестени в „ Уикенд”, започнах да получавам писма от читатели. Стана ясно, че се харесват на хората. Не след дълго чух насърчителни думи персонално от Кеворк Кеворкян – човек, другояче спестовен на похвали. Когато Кеворк каже, че едно нещо се получава както би трябвало, значи фактически е по този начин.
Оттогава минаха повече от осем години, а седмичната ми поредност в „ Уикенд”, отдадена на историята на футбола ни, на огромните му триумфи, на тежките загуби, на неговата светла и тъмна страна към този момент надвишава 400 изявления.
За цялото това време през ръцете ми минаха хиляди страници архивна документи. Разговарях със стотици ветерани и футболни дейци. Изчетох спомените на ред други. Прелистих и теченията на спортните издания, излизали преди цели десетилетия.
За „ Тайните на футбола в България” подбрах всичко най-интересно, развивало се зад кулисите на най-популярната игра у нас. Започнах с политическите вмешателства във футбола, най-много във времената на комунистическия режим у нас. Минах през огромните игри и комбинации отвън терена от тези времена, с цел да стигна до аферите с корупция и работата на Държавна сигурност във футбола.
Проследих прехода след 10 ноември, появяването на кредитните милионери и мутренските групировки във футбола, както и времената на Иван Славков – Батето. Спрях се в детайли на великото американско лято в САЩ‘94 с всичките му пристрастености, кавги и мистерии. Намерих място за някои неразказани или от дълго време забравени истории към живота на най-големите ни звезди.
За нас, ценителите, футболът е на първо място топка, а не политика. Преди всичко спорт, в сравнение с бизнес. Преди всичко театър, а не сцена на подмолни игри и тънки сметки. Но в предишното, а и през днешния ден, тази вълшебна игра е вплела в себе си какви ли не секрети. За тях ще стане въпрос в тази книга. Приятно четене.”
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР