Новата формула за такса смет, според която ще се плаща

...
Новата формула за такса смет, според която ще се плаща
Коментари Харесай

Плащаме такса „Смет” според броя на хората в жилището от 2025-а

Новата формула за такса боклук, съгласно която ще се заплаща по броя на живеещите в жилището, ще се вкара не от началото на 2024 година, а от 1 януари 2025 година Това стана ясно в сряда при подписването на съглашение сред Национален статистически институт и Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). По силата му статистиката ще дава гратис на общините публични данни за всички жилищни здания, жилищата в тях, броя на семействата и членовете на семействата, ползватели на услуги, като няма да бъдат предоставяни имена или други самостоятелни данни за лицата, прецизираха от статистическия институт.
Прочетете още
Общините имат още доста работа до достигането на финален резултат, призна изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева. Следващата стъпка от процеса е приемането на разпоредба на Министерството на финансите за методиката, по която ще се пресмятат трите основи - по брой жители на парцела, по количество на изхвърления отпадък и по съдържимост на контейнерите. Тя би трябвало да бъде призната до 31 март 2024 година

Все още не може да се каже дали общините всеобщо ще изберат за база броя ползватели на парцела, който наподобява като най-лесния за администриране вид, само че и най-далечен от концепцията за облагане на действително изхвърленото количество боклук.

Основното терзание на локалната власт е, че новата формула трагично ще завиши таксата на огромна част от семействата за сметка на бизнеса, който сега поема главната тежест на заплащанията за събирането, извозването и третирането на сметта. Смята се, че бизнесът генерира към 30% от отпадъка, само че за негова сметка са 70% от постъпленията от таксата. След въвеждането на новата формула се чака съотношението да се преобърне, което да докара до поевтиняване на таксата за бизнеса и повишаване за жителите, което общините гледат да заобикалят. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР