Новата фабрика на белгийската компания се намира в село Стряма

...
Новата фабрика на белгийската компания се намира в село Стряма
Коментари Харесай

"Марбул" изгради собствена фабрика за над 4 млн. лв.

Новата фабрика на белгийската компания се намира в село Стряма

Още по тематиката
Цветомир Цанов: В България се шият съвсем всички европейски марки

Главният помощник, лекар по стопанска система в катедра " МИО и бизнес " в УНСС пред " Капитал "
20 авг 2017
Текстил и облекло: Пазарите зад граница движат продажбите

Фирмите означават растеж поради по-високи продажни цени
19 ное 2016
Текстил, облекло, обувки:

Покупките понижават. Надеждите не

Малкият текстилен отрасъл дава отговор на провокациите и конкуренцията с еластичност
3 дек 2012 Белгийската компания " Марбул ", която от 10 години създава дамски дрехи в пространства чартърен край Пловдив, построи лична фабрика в района. Инвестицията е за над 4 млн. лева, като множеството от средствата са обезпечени от самата компания, а останалите са европейско финансиране. С новото дружество потенциалът за произвеждане ще нарасне двойно, а броят на служащите ще се усили до над 200 души.

На ново място

Фабриката се намира в индустриалната зона на село Стряма, където от няколко дни към този момент е пререгистрирано и самото сдружение. Сградата е с повърхност от 3.3 дка и включва индустриална, складова и административна част, а реализатор на строителните работи е " Кордеел България ". Инвестицията в новите пространства е 1.35 млн. евро (близо 2.7 млн. лева.), които са обезпечени от " Марбул ".

Отделно от това компанията завоюва финансиране за оборудването на завода по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Общата стойност на плана е 1.5 млн. лева, от които безплатно се дават 922 хиляди лева, а останалите са лично съфинансиране. Целта е да се удвои потенциалът на предприятието и да се затвори индустриалният цикъл, тъй че допустимо най-голяма част от другите процеси (кроене, шиене, гладене и довършителни работи) да се правят на място. В момента компанията работи с огромен брой подизпълнители. Новото съоръжение ще разреши на " Марбул " да разшири и асортимента си.

Още служащи

Предприятието се чака да проработи на цялостен потенциал следващата година, когато броят на служащите би трябвало да доближи 200-220 души. " В момента във фабриката има към 100 служащи, защото като последователно наемаме хора, само че до предходната година бяхме 24 души ", сподели шефът на сдружението Георги Дюлгерски за " Капитал ". Той призна, че както всички предприятия в района имат проблем с наемането на личен състав. " Новите машини доста облекчават ръчния труд, само че работата не е малко - изнасяме към 600 хиляди дрехи на година ", добави той.

" Марбул " работи в България от 2007 година, когато производството от компанията майка в Белгия е трансферирано напълно в България. Продукцията включва разнообразни типове дамски облекла (основно рокли, блузи и тениски), като съвсем цялото количество (над 99%) е за експорт. Досега предприятието ползваше пространства чартърен в град Раковски. Едноличен притежател на българското сдружение е белгийският жител Бернар Вандерлинден.

За 2016 година чистите доходи от продажби на " Марбул " са в размер на 12.2 млн. лева (ръст от 8% на годишна база), а облагата е 276.7 хиляди лева (485.4 хиляди за 2015 г.).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР