Новата електронна система за внасяне на Агенция „Митници“, която стартира

...
Новата електронна система за внасяне на Агенция „Митници“, която стартира
Коментари Харесай

Скандал тресе държавата! Новата система на Агенция „Митници“ блокира вноса в страната, медиите гузно мълчат

Новата електронна система за внасяне на Агенция „ Митници “, която започва при започване на седмицата, безусловно блокира вноса в страната, заяви читателка на организация BulNews от Враца. Големи индустриални предприятия безусловно са били притиснати в стената и са спрели част от индустриалните си линии. За огромния проблем обаче медиите гузно мълчат и досега на никое място няма информация за блокирания импорт.
Потърпевшите обясниха, че поради неработещата Митническа осведомителна система за внасяне камионите им с колета стоят на границата и не се позволява влизането им в страната, тъй като стоката няма по какъв начин да бъде обмитена.
В цялата страна стотици камиони чакат в митническите бюра да бъде осъществена процедурата, която не може да се реализира поради неточности в пуснатия в понеделник нов модул. Потърпевшите се питат кой ще заплати начислените им неустойки, пропуснатите изгоди и забавеното произвеждане.
„ Кой ще понесе отговорността за следствията и за този неработещ програмен продукт? Нито една пратка не може да бъде импортирана в страната от понеделник. Едва през днешния ден някои сътрудници съумяха да създадат пробив в системата, само че вместо облекчение се вижда една генерална смяна, която още повече обърква потребителите “, съобщи възмутената врачанка.
Другият огромен проблем, на който се натъкват хората, е с новата митническа декларация, в която на никое място не пишело цената на пратката и нямало по какъв начин да се осчетоводи. Потърпевшите се пробвали да подадат сигнал за проблем със системата, само че и това се оказало, че няма по какъв начин да стане.
За повече изясненост по казуса с новата система медията ни се свърза с пиара на Агенция „ Митници “ Вяра Гинева, която удостовери, че в понеделник е имало проблем със системата за импорт, „ само че във вторник нещата потръгнаха и са влезнали в темп “. Гинева съобщи, че за вчерашния ден са признати 1 463 заявления за импорт, което се доближавало до среднодневните им стойности. По думите й, сигнали за нередности и механически проблеми не били получавали.
Факт е обаче, че в организацията имало значителен брой поръчки с въпроси за новите правила и по какъв начин би трябвало да се работи в избрани случаи, като с новата митническа декларация. Гинева уточни, че смяната е много сериозна и който има въпроси да се обръща към тях.
Новата декларация пък е наложена по отношение на условие на Европейския съюз и напълно централизираната система. Към нея имало и други документи и неналичието на стойност не е проблем за осчетоводяването на стоките.
На процедура обаче системата в понеделник и вторник изобщо не е работела, макар уверенията на пиарката на Агенция „ Митници “. Гинева даже не можа да уточни какъв брой заявления за импорт са подадени в понеделник, какъв брой ТИР-а са влезнали в рамките на България и какъв брой са останали блокирани поради новата система.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР