Новата британска премиерка огласи план за справяне с енергийната криза

...
Новата британска премиерка огласи план за справяне с енергийната криза
Коментари Харесай

Лиз Тръс отменя забраната за добив на шистов газ

Новата английска премиерка огласи проект за справяне с енергийната рецесия

Новата премиерка на Англия Лиз Тръс разгласи през днешния ден, че държавното управление й ще анулира възбраната за рандеман на шистов газ посредством фракинг (хидравлично разтрошаване на глини), наложена през 2019 година от съображения за сеизмична сигурност, оповестиха английски медии.
Първата задача на кабинета е да обуздае цените на силата на вътрешния пазар за семействата и бизнеса, с цел да смекчи рецесията с възходящите разноски за живот. Двугодишната " гаранция за цените на силата " значи, че сметките на средностатистическо домакинство няма да надвишават 2500 лири (2872 долара) годишно за отопление и електричество, сподели Тръс пред Народното събрание. 
     
Сметките трябваше да скочат до 3500 лири (4000 д.) годишно от октомври, или тройно спрямо миналогодишните суми, напомня Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. Лиз Тръс съобщи също по този начин, че ще утвърди още петролни сондажи в Северно море и ще издаде 130 лиценза, в това число и за рандеман на шистов газ.
         
За бизнеса и публичните институции като лечебни заведения се планува заледяване на цените на силата за  шест месеца. 

Според държавното управление ограниченията ще забавят темпа на инфлацията с 4 до 5 процентни пункта. Инфлацията в страната доближи 10,1 % през юли, като се предвиждаше ускорение до 13 % преди края на годината. 
 
Тръс отхвърли апелите на опозицията за налагане на налог върху свръхпечалбите на петролните компании.  
Таванът за цените ще бъде финансиран от хазната и посредством кредитиране. Според опозиционната Лейбъристка партия това значи, че английските данъкоплатци ще би трябвало да поддържат програмата от джоба си. Икономисти пресмятат, че новите ограничения ще костват най-малко 100 милиарда лири, които ще се прибавят към държавния дълг на страната.
 

Източник: segabg.com
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР