Новата банка за развитие (НБР), създадена от групата на БРИКС,

...
Новата банка за развитие (НБР), създадена от групата на БРИКС,
Коментари Харесай

Банката на БРИКС се стреми да разшири търговията в национални валути

Новата банка за развиване (НБР), основана от групата на БРИКС, включваща огромни разрастващи се страни, би трябвало да усили набирането на средства и отпущането на заеми в локална валута на фона на западните наказания против Русия, която е създател на банката, съобщи Южноафриканското министерство на финансите пред Ройтерс.

Изявлението идва в миг, когато Южна Африка се приготвя да бъде хазаин на срещата на върха на водачите на БРИКС в Йоханесбург по-късно този месец. Според министъра на финансите Енох Годонгвана на дневен ред ще бъде увеличението на потреблението на локална валута измежду членовете на НБР, като задачата е да се понижи въздействието на валутните съмнения, а не да се дедоларизира.

" Повечето страни, които членуват в НБР, я предизвикват да дава заеми в локални валути ", съобщи Годонгвана пред Ройтерс. " [Тя] не прави толкоз, колкото страните членки изискват, само че това е стратегическата посока, в която тласкаме банката ", добави министърът.

Базираната в Шанхай НБР е основана през 2014 година от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка за да дава финансиране за планове за инфраструктура и стабилно развиване. Банката публично отвори порти през 2015 година, а по-късно към нея се причислиха Бангладеш, Обединените арабски емирства, Египет и Уругвай.

Саудитска Арабия също води договаряния за участие. Главният финансов шеф на НБР Лесли Маасдорп съобщи пред Ройтерс, че банката има за цел да усили кредитирането в локална валута от към 22% на 30% до 2026 година Въпреки това той означи, че дедоларизацията има граници.

" Оперативната валута на банката е доларът по доста съответна причина: Доларите са мястото, където се намират най-големите масиви от ликвидност ", изясни Маасдорп. Банката е дружелюбна към своите членове и ще взема решение комбинацията от валути, които употребява, въз основа на техните претенции, добави той.

Според Ройтерс, базирайки се на презентацията на НБР за вложителите през април, финансовата институция до момента е одобрила еквивалента на повече от 30 милиарда $ под формата на заеми, като две трети от тях са в долари.

Анализаторите допускат, че глобите на Съединени американски щати против Русия са в основата на нуждата от увеличение на набирането на средства в локална валута и набирането на капитал от нови членове на НБР, което може да ѝ помогне да понижи зависимостта си от американските финансови пазари.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР