Новата антикорупционна комисия вероятно ще е с попълнен състав до

...
Новата антикорупционна комисия вероятно ще е с попълнен състав до
Коментари Харесай

Новата антикорупционна комисия ще е с попълнен състав до началото на март

Новата антикорупционна комисия евентуално ще е с запълнен състав до началото на март. Това съмнение изрази Борис Ячев (Обединени патриоти), ръководител на парламентарната комисия за битка с корупцията. На съвещанието й в сряда бяха признати правила за това по какъв начин ще се избира ръководителя на новия орган.

Ячев заяви първоначално, че има уверението от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, че разпоредбите ще бъдат признати от Народното събрание този петък. Оттогава ще стартира да тече и 14 дневния период за издигане на претенденти.

Според новия закон ръководителят на комисията ще се избира от Народното събрание, а след това той щe предлага на народните представители останалите четирима членове. Те обаче няма да преминат през процедура по чуване, каквато е планувана за ръководителя.

" Няма доста благоприятни условия за творчество в тези правила, тъй като следват прецизно новия закон. Юристите са се старали оптимално да дават отговор на условията на закона ", разгласи Ячев. Той предизвести, че евентуално през февруари комисията ще има няколко изключителни съвещания, на които ще разисква и изслушва претендентите.

Срещу текстовете нямаше доста редакции от членовете на комисията. Кристина Сидорова (БСП) попита по какъв начин ще се преценят високите нравствени качества, които са посочени като условие за членовете на комисията. Нейното безпокойство е че може да се стигне до субективизъм. " Важното е да се посочи по какъв начин тъкмо, с цел да може да не отпадне претендент поради подозрения в нравствените качества ", означи още депутатът.

" Трудно мога да дам отговор. През годините бяха извършени няколко избора. НПО-та изпращаха сигнали за нерегламентирана активност при другите процедури, допустимо е да се появат и такива материали ", разяснява още Ячев.

Какви са разпоредбите

Предложенията за претенденти за ръководител на комисията ще се вършат от депутатите в писменна форма през деловодството на Народното събрание. Те ще би трябвало да бъдат стимулирани и " да се обосновават високите професионални и нравствени качества на претендентите ". В седем дневен период от публикуването на кандидатурите всеки претендент показва на комисията за битка с корупцията, идея, декларация за имущество.

Неправителствените организации ще могат да изпращат мнения и въпроси не по-късно от седем дни преди чуването на претендентите.

Кандидатите за ръководител на комисията ще преминат през инспекция дали са сътрудничели на някогашните секрети служби. Комисията за битка с корупцията ще извърши и обзор на документите и дали кандидатурите отговорят на условията. Ако някой номиниран не е показал всички документи, ще може да се поправи в пет дневен период.

Кандидатът ще има 15 минути да показа концепцията си, след което депутати ще могат да му задават въпроси, даже и такива, постъпили от неправителствени организации.

За определен ще се счита претендентът получил повече от половината от присъстващите народни представители. Ако никой не е получил нужните гласове, се прави наново гласоподаване, в което вземат участие двамата номинирани получили най-вече поддръжка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР