Новата 2024 година се очертава да бъде отново вълнуваща за

...
Новата 2024 година се очертава да бъде отново вълнуваща за
Коментари Харесай

Вижте какви концерти ни очакват през 2024-а - в България и около нас

Новата 2024 година се обрисува да бъде още веднъж вълнуваща за музикалните почитатели - освен у нас, и в Европа и по света. През миналите 12 месеца се насладихме на редица групи и събития, а сигурно може да се каже, българският музикален почитател е много капризен.

Представяме ви къса ретроспекция на концертите, които предстоят, както и хронологично датите на тези събития, които ще бъдат в България, или могат да бъдат посетени наоколо до нас.

Едно от огромните събития несъмнено е турнето на Rolling Stones, което ще стартира през април с концерт в Хюстън, Тексас. През есента на 2023 година именитата група издаде албума Hackney Diamonds - първият с истински песни след 18 години пауза.

Това се оказа същинско събитие за техните почитатели, чиято наслада се удвои след новината за турне. Засега то включва дати единствено за Северна Америка, само че очакванията са, че бандата ще добави спомагателни дати и за други континенти.

Освен Rolling Stones именитата група Metallica също зарадва почитателите си с нов албум и разгласи турне. 72 Seasons е техният 11-и студиен албум и беше пуснат в продажба през април 2023 година

Според Джеймс Хетфийлд заглавието на продукцията 72 seasons се отнася до " първите 18 години от живота им, които образуват тяхната същинска или подправена същина ".

Още през април бандата потегли на турне, което се чака да завърши през септември 2024 година Макар и към този момент да изнесоха няколко концерта в Европа, през 2024 година Metallica още веднъж ще се завърне на остарелия континент в Мюнхен, Варшава, Копенхаген, Мадрид и други.

Не по-малко предстоящо е и завръщането на Judas Priest. Почитателите на хевиметъла ще могат да се насладят и на тяхната музика през 2024 година Последният албум на британската хевиметъл тайфа излезе през 2018 година и почитателите им тръпнеха в очакване на нови песни от именитата група.

Освен че зарадваха феновете си с нова музика, от Judas Priest оповестиха и турне през 2024 година То ще стартира през март с концерт в Глазгоу и е планувано да приключи през юли с концерт в Дрезден.

След четиригодишна пауза поп певицата Pink също се завърна с нов албум. Според критиците Trustfall е най-зрелият й студиен албум досега. В него има повече балади от нормално, а първата ария When I Get There е отдадена на нейния татко, който умря по време на пандемията от ковид.

Очаквано, откакто издаде новия си албум, Pink разгласи и турне, което стартира през юни 2023 година във Англия и се чака да завърши през ноември 2024 година в Маями, Съединени американски щати. Концертите й до момента бяха придружени от необикновени обстановки - обожател хвърли праха на собствен родственик на сцената, а друга нейна фенка стартира да ражда по време на шоуто.

След като направи обиколка на Австралия при започване на 2024 година, тя още веднъж ще пее в Европа. Ще посети Амстердам, Копенхаген, Стокхолм, Дъблин и други градове.

В последните месеци съвсем няма ден, в който да не се появи вест, обвързвана с Тейлър Суифт. Тя беше оповестена от " Тайм " за " Човек на годината ", " Билборд " я прогласи за реализатор на 2023 година, оглави и класацията на стрийминг платформата " Спотифай " за най-слушан реализатор за годината. Американската певица завоюва и голям брой награди през миналите месеци, поставяйки няколко върха.

Най-голям възторг провокира турнето й The Eras, което се оказа едно от най-големите събития в музикалния свят. То стартира през март 2023 година и ще продължи до декември 2024 година Суифт стартира с обиколка на Съединени американски щати и Южна Америка, а напълно скоро ще пристигна и в Европа.

Първата европейска страна, която ще посети Суифт, е Франция, където ще изнесе няколко концерта в градовете Париж и Лион. След това турнето й ще мине през Швеция, Португалия, Испания, Обединеното кралство, Ирландия, Нидерландия, Швейцария, Италия, Германия, Полша и Австрия.

Първоначално турнето на певицата не предвиждаше концерти в Канада, което разочарова доста от нейните почитатели. Това накара канадския министър председател Джъстин Трюдо да насочи персонална молба към Суифт, която в последна сметка разгласи няколко концерта и в Канада след европейската част на турнето.

Турнето Five Albums. One Night. The World Tour на групата Jonas Brothers е едно от най-дългоочакваните събития за почитателите на бандата, която беше доста известна при започване на века.

Братята Кевин, Ник и Джо Джонас станаха известни с присъединяване си във кино лентата " Кемп Рок " на " Дисни ". През годините те няколко пъти се събираха и разделяха, само че за наслада на почитателите, които израснаха с тяхната музика, още веднъж са дружно и издадоха албум. За да го разпространяват, те оповестиха и турне, което стартира през август 2023 година и ще продължи доникъде на 2024 година Световната обиколка на бандата включва всичките й шлагери досега и през 2024 година ще мине през Европа.

Турнето Music Of The Spheres на английската група Coldplay е едно от най-мащабните в последните години. То стартира в поддръжка на деветия им студиен албум през март 2022 година и се чака да завърши през ноември 2024 година

Световната им обиколка досега е генерирала над 600 млн. $ и се подрежда измежду една от най-успешните, а също така турнето е и с идея. Групата си сложи амбициозната цел да понижи с 50% въглеродния отпечатък от международното си турне и по всичко проличава, че ще го реализира.

По данни на Масачузетският софтуерен институт турнето им е генерирало 47% по-малко въглеродни излъчвания спрямо предходното им турне от 2016-2017 година В момента групата е на обиколка в Азия, а през 2024 година още веднъж ще мине и през Европа.

Концертите на Coldplay са едни от най-дългоочакваните за почитателите им и всичко оповестени дати са разпродадени. Мащабната им обиколка ще мине през Румъния и Гърция, само че ще пропусне България.

Турнето " +-=÷× " на английския артист Ед Шийрън е едно от дребното, които ще минат и през България. Той даде начало на международната си обиколка през април 2022 година, която съдържа малко над 115 концерта.

Планирано е турнето да приключи през септември 2024 година в Кипър, а шоуто в България е предпоследно в дългия лист с дати - на 31 август 2024 година на Националния стадион " Васил Левски " в София.

Новината, че той ще посети България, мощно развълнува феновете му тук, а системата за билети мъчно се оправи с напора от искащите да се снабдят с пропуск за концерта. Турнето на Шийрън поддържа така наречен математически албуми, последният от които - " - ", излезе през май 2023 година Тогава артистът се пошегува, че стопира с математическата традиция и в действителност го направи.

През есента на 2023 година той издаде втори албум за една година, само че го кръсти Autumn Variations. Въпреки че наруши математическата традиция, концертите на Шийрън не престават и също се радват на голям триумф. През юни по време на концерта си в Ню Джърси той даже сложи връх за посещаемост и пя пред близо 90 хиляди души.

Още едно от турнетата, които заобикалят България, само че ще минат през прилежащи страни, е това на групата Rammstein. Дългоочакваната им международна обиколка стартира още през 2023 година, само че ще има своето продължение и през 2024 година Групата ще посети Белград (Сърбия) и Атина (Гърция), надлежно на 24-и и 25-и в сръбската столица, и на 30-и май в гръцката.

Немската хеви метъл машина Accept са втория хедлайнер на четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley. Бандата, известна с извънредно мощните си осъществявания онлайн, ще свири в първия ден на фестивала на 12 юли 2024 година Освен тях в петъчния ден ще забележим още Saxon, HammerFall и Delain.

Beast in Black също се включват в Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Пауър метал бандата от Хелзинки ще свири на 14 юли, преди хедлайнера за деня Deep Purple. На 14 юли за първи път в България ще забележим The O`Reillys and the Paddyhats.

Турнето на обичания цигулар Андре Рийо също е едно от тези, които ще минат през България. Заедно с неговия оркестър " Йохан Щраус " той ще излезе на сцената на зала " Арена София " в две следващи вечери на 15 и 16 март 2024 година, като и двата концерта са разпродадени.

Концертите на световноизвестния музикант се отличават с сантиментални и занимателни осъществявания, обилни костюми и ослепително шоу. Андре Рийо е един от музикантите, които обичат да се връщат в България, и не пропуща да поздрави българската аудитория за най-важните празници.

Ето и по-важните (на този етап) дати за концерти:

10 януари - Тони Димитрова, НДК зала 1

6 февруари - Therion, в Joy Station

10 февруари - Николина и Мария Чакърдъкови, Арена София (бивша Армеец)

14 февруари - Васил Найденов, Joy Station

17 февруари - Septicflesh, в Joy Station

18 февруари - Sirenia, в Mixtape 5

29 февруари - Best of French Musicals Gala, НДК зала 1

5 март - Cradle of Filth, в Joy Station

5 март - David Garrett, НДК зала 1

6 март - David Garrett, Дворец на културата и спорта, Варна

11 март - Dire Straits Legacy, НДК зала 1

15 март - Voca People, НДК зала 1

15-16 март - Андре Рийо, Арена София (бивша Армеец)

18 март - Дует " Ритон ", НДК зала 1

19 март - Gipsy Kings, в НДК зала 1

30 март - Пласидо Доминго, Арена София (бивша Армеец)

31 март - U.D.O., в зала " Христо Ботев "

7 април - Smokie, НДК зала 1

14 април - Madien United 1980, в клуб " Live & Loud "

17 април - Best of Миро, Арена София (бивша Армеец)

23 април - Братя Аргирови - 40 години на сцена, НДК зала 1

25 април - Led Zeppelin Symphonic, в НДК зала 1

27 април - Георги Христов, НДК зала 1

27 април - СкандаУ, Арена София (бивша Армеец)

27 април - Lara Fabian, зала Колодрум, Пловдив

29 април - Zucchero, НДК зала 1

29 април - Wolfheart, в Mixtape 5

10 май - D2 - 25 години, НДК зала 1

18 май - Lord Of the Dance, НДК зала 1 (две представления)

19 май - Lord Of the Dance, Дворец на културата и спорта, Варна

27 май - Glenn Hughes, в Joy Station

15 юни - Megadeth, Arena Sofia (Колодрум)

15 юни - Mario Biondi, Античен спектакъл, Пловдив

17 юни - Mario Biondi, Летен спектакъл, Варна

18 юни - Brujeria, " Маймунарника "

12-14 юли - Midalidare - Rock In the Wine Valley 2024, комплекс " Мидалидаре ", с. Могилово (с доказано присъединяване от страна на Deep Purple, Accept, Saxon, Hammerfall, Delain, Beast In Black, The O`Reillys and the Paddyhats)

16 юли - Bruce Dickinson, Arena Sofia (Колодрум)

25-27 юли - Hills Of Rock - с присъединяване на Korn, Spiritbox и Loathe, Гребен канал Пловдив

27 юли - Sofia Metal Fest с присъединяване на Behemot, Testament, Pestilence и Maltworm), Arena Sofia (Колодрум)

2 август - Dubioza Kolektiv, стадион " Арена Созопол ", Созопол

2-3 август - SPICE Music Festival 2024, порт Бургас (засега с доказано присъединяване на E-Type, 2 Unlimited, Fragma, Gareth Gates, Italo Brothers, Evi Goffin ex-Lasgo and Groove Coverage)

16 октомври - Soen, в Joy Station

19 октомври - DJ Bobo, Арена София (бивша Армеец)
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР