Новата 2020г. носи промени в редица сфери на обществения живот.

...
Новата 2020г. носи промени в редица сфери на обществения живот.
Коментари Харесай

Българи, с тези важни промени започва новата 2020 година!

Новата 2020г. носи промени в редица сфери на публичния живот.

ТОПНОВИНИ е събрал вкупом най-важните нововъведения, които влизат в действие от през днешния ден. Да забележим защо страната ще даде повече и защо ние би трябвало да платим повече:
Пари, пари, пари
Минималната работна заплата ще стане 610 лв. , като ръководещите дават обещание през 2021 година да доближи 650 лв.. Запазва се оптималният застрахователен приход от 3000 лв.. Линията на беднотия се усилва с 15 лв., на 363 лв..

Догодина няма да се трансформират осигурителните ни вноски, както и компенсацията за безработица и майчинските.

От 1 януари минималната пенсия ще бъде 219, 43 лв., а от 1 юли - 250 лв.. Таванът на пенсиите остава 1200 лв.. Служителите на ДАНС към този момент ще се пенсионират на 63 години, а тези на НСО на 55.

Партийната дотация ще бъде 8 лв. на глас, а не 1 лев, както до момента.

По-високи заплати ще получават учителите (с 17%), обществените служащи (с 15%) и държавните чиновници (с 10%).
По-скъпа вода
Водата нараства в съвсем цялата страна. Това беше признато на закрито съвещание на КЕВР на 23 декември. С решението бяха поправени цени на ВиК услугите на операторите в 24 области на страната.

Водата в Перник също ще нарастне с над 3%, без значение, че в града са на режим. Най-голямо нарастване - сред 6 и 9% ще бъде в Кърджали, Видин, Габрово и София. Най-слабо е покачването в Пловдив. В Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик цените ще останат същите. В Разград ВиК услугата ще поевтинее.
Същият газ, само че от ново място
От през днешния ден България ще получава съветски природен газ от нова входна точка . Това е Странджа-2 на българо-турската граница, вместо досегашната Исакча на българо-румънската граница.

Промяната на входната точка за доставка на съветски природен газ се наложи, откакто „ Газпром “ и Русия взеха решение да извърнат придвижването на газовите потоци. Това стана вследствие на построяването на газопровода „ Турски поток “, който свързва непосредствено Русия и Турция по дъното на Черно море.

Енергийният министър Теменужка Петкова изясни, че за страната ни е по-изгодно да получава съветски газ от новата точка , тъй като по този начин ще спести близо 70 млн. лева на годишна база , което ще се отрази и на цената на синьото гориво .
По-високи налози в столицата
По-високи налози ще заплащат притежателите на коли в столицата с невисок екологичен стандарт и по-голяма мощ. За колите с най-ниски екостандарти, само че и с най-малка мощ данъкът ще скочи с сред 3 и 10 лева За колите с до 100 конски сили, които са и най-масовите, нарастването е сред 7 и 40 лева – 40 лева за колите с екостандарти 0, 1 и 2, и със 17 лева при колите със стандарти Евро 3 и Евро 4.

Без смяна остават налозите за колите до 100 конски сили, които са 47% от всички коли в столицата и за тези с Евро 5 и 6. Очакванията са нарастването да вкара в бюджета 18 милиона, които да бъдат вложени в градски превоз и озеленяване.

Според столичния кмет предлагането е в поддръжка на постигнаето на задачата за по-качествен въздух.

Увеличение има и при имуществените покупко-продажби, като Общината ще прибира 3% вместо досегашните 2.5% от материалния интерес. От тази оригиналност се чака да влязат в хазната още 20 млн. лева

Не се планува нарастване на такса боклук в София и през идната година.
Детските градини
От 2020 година страната ще заплаща таксите за детска градина на децата от ниските обществени пластове. 70 млн. лв. ще се дадат през идващите 3 години за създаване на нови детски градини и учебни заведения.
Данък туризъм
Българите, които отдават парцели през платформите като Booking и Airbnb към този момент ще заплащат патентен налог. Промяната се отнася за обектите с до 20 стаи, с една или две звезди, или регистрирани по Закона за туризма. Данъкът ще бъде от 25 до 250 лв. на стая.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР