Новак Джокович заяви, че е наясно с историческия залог, който

...
Новак Джокович заяви, че е наясно с историческия залог, който
Коментари Харесай

Джокович: Не знам още колко шанса за „мейджър“ трофей ще имам


Новак Джокович съобщи, че е наясно с историческия залог, който носи неделният край на Уимбълдън. Сърбинът е на една победа от своята седма купа в шампионата и общи 21-ва от Големия шлем, като при триумф ще се приближи на един „мейджър“ трофей до Рафаел Надал. Световният №3 разяснява и идния си конкурент Ник Кирьос, като изрази мнението, че наличието на колоритния австралиец в Тура е нещо положително за тениса.

„Винаги целя да доближи до финала на всеки шампионат, изключително на Големия шлем. Много съм благополучен, че още веднъж ще имам опцията да печеля този трофей. Изиграх мощен мач, въпреки да не започнах изключително добре. Не се усещах добре първоначално, правех доста неточности и ми беше мъчно да намеря ритъма си. Напрежението оказа въздействие върху играта и на двама ни, само че мисля, че аз се оправих по-добре. При 4-3 във втория сет той изигра слаб гейм и съумях да пробия, като съгласно мен това бе повратният миг в мача. След това съотношението на силите се промени. Започнах да се усещам по-добре и успявах да го накарам да тича по корта. След слабия за мен първи сет изиграх три много солидни. Не играх толкоз добре, колкото ми се искаше, само че все пак съм удовлетворен от резултата“ – сподели сърбинът на конференцията след мача.

Джокович разяснява и враждебното отношение на публиката към него по време на дуела. „Никога не е прелестно, когато целият корт поддържа съперника ти, само че в този момент обстановката бе тъкмо такава. Беше разумно, поради обстоятелството, че той играе пред свои сънародници. Въпреки всичко обаче съумях да запазя хладнокръвие и да остана съсредоточен. Не беше елементарно да затворя мача, защото напрежението бе огромно, само че се оправих. На всички играчи им се постанова да се приспособяват към избрани обстановки и да намерят решение. През годините привикнах публиката да е против мен. Колкото по-често се сблъскваш с това, толкоз по-бързо свикваш“.

Рекордьорът по трофеи от Australian Open разяснява и взаимоотношенията си с Ник Кирьос. На вчерашната си конференция австралиецът показа, че двамата към този момент са „нещо като приятели“, което за него е необичайно.

„Не знам дали мога да нарека това сред нас „приятелство“, само че взаимоотношенията ни несъмнено самичък ного по-добри, в сравнение с бяха допреди половин година. Когато изживявах сложен интервал в Австралия, той б един от дребното играчи, които обществено ме опазиха и застанаха на моя страна. Оценявам тази постъпка и почитам доста Ник за това, което направи. Случилото се в Австралия обаче е минало. Минаха шест месеца. Началото на годината бе доста тежко за мен от психическа позиция, само че в този момент съм благополучен и съм на още един край от Големия шлем, на който ще дам всичко от себе си“.

Според Джокович най-опасният детайл от играта на Кирьос е неговият начален удар. „Движението му при сервис е доста гладко и в това време бързо. Може да нападна под всевъзможен ъгъл. Ник може да е нападателен или да играе от дъното на корта, само че в множеството случай е на към метър от главната лиия. Много е мъчно да разгадаеш сервиса му. Не съм играл или упражнявал с Кирьос откогато изгубих от него през 2017 година Надявам се, че в неделя ще бъда на нужното равнище. В случая най-важна е душeвността. Ще победи този, който покаже повече самообладание в решаващите моменти“.

Световният №3 разяснява и държанието на Кирьос на корта, което мнозина смятат за скандално и недопустимо. „Когато Ник е на корта, от време на време пораждат обстановки, които може да наподобяват занимателни в профил, само че за съперници му несъмнено не е по този начин. Независимо дали на хората им харесва или не, Кирьос постоянно притегля голям интерес, изключително измежду младежите, защото е друг и има по-особена харизма. Някои считат, че Кирьос вреди на тениса, само че аз не мисля по този начин. Вярно е, че някои от постъпките му на корта в действителност са неправилни, само че той е доста откровен и достоверен и го почитам за това“.

Джокович разяснява и значимостта на идния край в подтекста на конкуренцията сред него и Рафаел Надал за най-вече извоювани трофеи от Големия шлем.

„Наясно съм какъв е залогът. Във всеки мач от Големия шлем на този стадий от кариерата ми залозите са високи. Не знам какъв брой още благоприятни условия да завоюва „мейджър“ титли ще имам в бъдеще. Ще вляза във финала в позитивна настройка и в увереността, че мога да победя. Имам способи, които последвам, с цел да бъад оптимално добре квалифициран физически, душевен и прочувствено. Напрежението и упованията постоянно са огромни. Нищо не е обезпечено, защото на корта може да се случи всичко. Опитът е на моя страна и това ще ми даде известно преимущество. В същото време обаче познавам Ник и знам, че напрежението рядко му въздейства. Сигурен съм, че ще играе нападателно и би трябвало да съм подготвен за това“.

„Изненадата от това, че Кирьос е на край, може би идва от позицията му в ранглистата. Всички в Тура знаем какъв брой е рисков той, изключително на трева. В психически аспект се е развил доста през последните години. С времето съзраваш и разбираш, че наложително би трябвало да си на 100 % както физически, по този начин и душевен, в случай че искаш да имаш късмет да спечелиш купа от Големия шлем. Не съм чак толкоз сюрпризиран, че Ник стигна до тук. Като почитател на тениса се веселя, че е на край, защото той е доста надарен състезател. През последните седмици Кирьос играе на доста високо равнище и този триумф е изцяло заслужен“ – завръши шесткратният първенец на Уимбълдън.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР