Новак Джокович пристигна на тазгодишното Открито първенство на Великобритания като

...
Новак Джокович пристигна на тазгодишното Открито първенство на Великобритания като
Коментари Харесай

Тревен доминант: Джокович спря устрема на Кирьос и покори Уимбълдън за 4-ти пореден път!



Новак Джокович дойде на тазгодишното Открито състезание на Англия като главен любимец, имайки поради трите му поредни триумфа в английската столица в последните три издания на шампионата. В откриващия си дуел сърбинът не бе на най-високото си равнище, само че след това усъвършенства доста представянето си и въпреки да срещна известни усложнения в хода на конкуренцията, откри място във финалната борба.

Там го очакваше непредсказуемият Ник Кирьос, който съумя да разгърне капацитета си и да се класира за своя дебютен " мейджър " край. Въпреки че не бе печелил даже сет в досегашните им две срещи, през днешния ден международният №3 показва образно за какво е пожънал толкоз огромни триумфи в кариерата си и съумя да се оправи с връхлитащата го мощност от другата страна на мрежата, с цел да победи за седми път на Уимбълдън със своята 21-ва купа от Големия шлем, оформяйки крайното 4:6 6:3 6:4 7:6. По този метод той се изравнява по брой титли на Свещената трева с именития Пийт Сампрас, като отстъпва само пред Роджър Федерер, разполагащ с девет заглавия.

Началото бе нервно за сърбина, който започва с двойна неточност, само че неотложно се активизира и последваха няколко чудесно ориентирани сервиса, с които откри сметката си в резултата. От своя страна, Кирьос блесна с разнообразието в своята игра още в дебютното си подаване, където видяхме ас от втори начален удар и сервис изпод. Той постоянно прибягваше до къси топки и печелеше огромна част от надлъгванията на мрежата, което го изведе до две точки за пробив в петия гейм. Макар Джокович да съумя да отрази първата от тях след бездънен форхенд, провокирал пропуск на австралиеца, то при втората шесткратният първенец разреши напрежението да го завладее и съобщи подаването си с двойна неточност - 3:2.

Полученото преимущество в резултата внесе успокоение в дейностите на международния №40, който влезе в необикновен режим на начален удар и за балканеца бе непостижима задача да завоюва даже точка на противниково подаване. Единствените усложнения за канбереца пристигнаха в гейма, в който той сервираше за затваряне на сета, когато изпита известни съмнения и позволи да се стигне до тъждество в точките, след което обаче бързо поправи вредите след следващата безпощадна продукция от линията за сервис и по този начин излезе напред в обособените елементи.

Сърбинът не загуби концентрацията си при започване на втория сет, където стартира да разчита все по-добре началния удар на противника, принуждавайки го да влиза в продължителни замени. С течение на времето можехме да забележим все по-често досегашният №1 да вкарва разиграванията в комфортен за себе си темп и да взима предимство от дъното на корта, което ясно си пролича в четвъртия гейм, където съумя да обезврежда мощта в сервиса на съперника и да осъществя първия си пробив, който затвърди, с цел да поведе с 4:1.

Впоследствие двамата сервиращи организираха умерено своите подавания, преди да се стигне до деветия гейм, в който 20-кратният първенец от Шлема още веднъж бе зависим на нервите и позволи серия от грешки, довели до закъснение с 0:40. Незабавно по-късно обаче любимецът се прегрупира и съумя да пласира няколко чудесни начални удара, които в композиция с чудесно безупречно извършени разигравания от негова страна му помогнаха да възвърне паритета в общия резултат.

Качеството на игра продължи да бъде извънредно високо и в третата част, където още на старта топ поставеният доближи до два шанса за брейк. Устремът му обаче бързо бе париран от някогашния №13, който след няколко чутовни сервиса охлади очакванията на сърбина за ранен пробив. Въпреки това Кирьос стартира да демонстрира от ден на ден отрицателни страсти, които оказаха своето въздействие в решителните минути на сета.

При 4:4 изглеждаше, че ще станем очевидци на следващото безапелационно извоювано подаване от страна на австралиеца, откакто поведе с 40:0. Тогава обаче канберецът позволи да загуби концентрацията си и на два пъти излезе неопитен на мрежата, което бе безмилостно осъдено от именития му съперник, а след още един уинър по правата на Джокович резултатът в точките бе подравнен. Последва двойна неточност на Ник, последвана от форхенд в мрежата, който автоматизирано означаваше пробив в актива на някогашния №1, оказал се съдбоносен за изхода на частта в негова изгода.

Четвъртият сет започва със серия от безпроблемно извоювани подавания от сервиращите, които трупаха бързи и лесни точки с помощта на съвършеното ориентиране и мощност в началния си удар. В деветия гейм Ноле сподели превъзходната си техника и съумя да провокира напрежение у противника, достигайки до 30:30. За следващ път обаче Кирьос пласира два следващи неспасяеми сервиса, с които остави защитаващия първенец без безусловно никакви шансове да влезе в разиграване.

В хода на целия сет никой от двамата не доближи до опция за пробив, заради което паритетът в геймовете остана недокоснат до 6:6 и по този начин се стигна до тайбрек. Той стартира по допустимо най-неприятния метод за австралиеца, който позволи двойна неточност още на старта. Ранният минипробив даде положителен начален подтик на сърбина, който сполучливо удържа преднината си и не след дълго можеше да вдигне триумфално ръце със седмия си трофей на Уимбълдън!

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР