Новак Джокович достигна до своя десети финал на Australian Open

...
Новак Джокович достигна до своя десети финал на Australian Open
Коментари Харесай

Джокович: Баща ми е помислил знамената за сръбски, подвели са го


Новак Джокович доближи до своя десети край на Australian Open и общо 33-ти на Големия шлем след нова трисетова победа, този път над Томи Пол. На конференцията след мача сърбинът разяснява кои съгласно него са били основните моменти в дуела, като една от неизбежните тематики бе и абсурдът, в който се замеси неговият татко Сърджан.

„ След всеки мой мач татко ми излизаше измежду почитателите в парка, разговаряше и се снимаше с всеки искащ. Той прави това от доста години, тъй че въобще не е нещо ново. Цялото неразбирателство бе подбудено от това, че в тъмнината татко ми е помислил въпросните знамена за сръбски. Бил е измамен от тези хора. Освен това медиите преведоха неверно думите му. Изречената фраза значи „ Наздраве “ на сръбски и в никакъв случай не е казвал „ Да живее Русия “, както се предполагаше “ – съобщи Джокович.

„ Наистина скърбя, че обстановката ескалира толкоз доста, само че се надявам хората да схванат, че татко ми не е имал никакво желание да изрича поддръжка за военните дейности. Никога не бихме го създали, защото самите ние сме претърпели война и знаем какъв брой извънредно е това за всички страни и хора, които са забъркани “ – добави сърбинът.

Джокович съобщи, че това не е първият случай в кариерата му, когато му се постанова да минава през сходни обстановки преди значим мач и към този момент е привикна с това.

„ Може да звучи клиширано, само че просто би трябвало да го приемеш. Лесно е да се каже, само че това е единственият верен метод. Не е прелестно да се занимавам с сходни външни и ненужни фактори преди толкоз значим мач, само че това от дълго време се е трансформирало в част от живота ми. Особено през последните години, за жалост. Опитвам се да пораствам и да ставам по-силен. Огромният опит, който съм натрупал, ми оказва помощ да отвръщам по допустимо най-хубавия метод в такива обстановки. Освен това имам към себе си чудесни хора, които ми оказват помощ. Не желая да знам какво написа в публикациите за татко ми, защото желая да се съсредоточа напълно върху финала. Рано или късно информацията неизбежно ще стигне до мен, само че към този момент не желая да се разпръсквам с това “.

На въпроса дали случилото се предходната година ще го стимулира още повече преди мача за купата, Джокович отговори „ Много от дълго време загърбих тази история. Когато дойдох в Австралия преди няколко седмици, изпитвах доста положителни страсти и гледах единствено към бъдещето. Случилото се предходната година беше доста тежко за мен, само че, както съм казвал неведнъж, не изпитвам неприятни усеща и не се дразня на никого. Винаги ми е доставяло наслаждение да пристигам в Австралия и да играя тук. Точно това възприятие бе една от главните аргументи да печеля купата в Аделаида, а в този момент да съм на край на Australian Open “.

Джокович бе запитан по какъв начин е съумял да откри излаз от сложната обстановка в първия сет, когато в играта му настъпи неочакван спад и позволи равнене на геймовете откакто имаше сетбол при 5-1.

„ Не мисля, че като напрежение този шампионат е по-труден от останалите на Големия шлем, в които съм играл. Всяка сходна конкуренция е опция за нов „ мейджър “ трофей и не знам какъв брой още такива шансове ще имам. Разбира се, че чувствам напрежение, сходно на всеки различен състезател, само че също по този начин усещам неспокойствие и благополучие. Днес имах сетпойнт при 5-1, само че по-късно нещата се трансформираха доста бързо “.

„ Това беше голямо тестване както от физическа, по този начин и от психическа позиция. В заключителните етапи на шампионатите от Големия шлем сходни рецесии са неизбежни, само че би трябвало да направиш всичко допустимо, с цел да ги сведеш до най-малко. Това беше един от тези моменти. Щастлив съм, че се оправих със създалата се обстановка в първия сет. След това заиграх доста по-добре, осъществих ранен пробив във всеки от идващите два сета и това ми оказа помощ да се откъсна в резултата “.

Джокович показа и упованията си за идния конфликт със Стефанос Циципас. Двамата ще се изправят един против различен на „ мейджър “ край за повторно, откакто сърбинът реализира поврат от 0-2 сета на Ролан Гарос 2021.

„ Всеки мач против Стефанос е сложен. Изпитвам голямо почитание към него. Той означи голям напредък в играта си през последните години. Определено измина дълъг път. Освен това мисля, че той е измежду най-интересните персони в Тура поради заниманията му отвън тениса, както и поради косата (смее се). Предстоящата борба сигурно ще бъде доста тежка и за двама ни. Нека по-добрият победи “.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР