Нова Зеландия твърди, че е спряла предаването на Covid-19 в

...
Нова Зеландия твърди, че е спряла предаването на Covid-19 в
Коментари Харесай

Нова Зеландия облекчава карантината, блокадата спря вируса

Нова Зеландия твърди, че е спряла предаването на Covid-19 в обществото, с нови единични случаи за няколко дни - един в неделя, министър председателят Джасинда Ардерн съобщи, че вирусът е " сега " отстранен, оповестява БиБиСи.

Но администрацията предизвести, че това не значи цялостен завършек на новите случаи на ковид. Новините идват часове преди Нова Зеландия да отстрани част от най-тежките си обществени ограничавания. От вторник някои несъществени бизнес, здравни и просветителни действия ще могат да се възобновят.

Повечето хора ще продължат да си стоят у дома и да заобикалят всички обществени взаимоотношения. " Ние отваряме стопанската система, само че не отваряме обществения живот на хората ", разяснява Ардерн на ежедневния брифинг на държавното управление.

Нова Зеландия оповестява за по-малко от 1500 доказани или евентуални случаи на ковид и 19 смъртни случая. Генералният началник по опазването на здравето на Нова Зеландия Ашли Блумфийлд съобщи, че ниският брой нови случаи през последните дни " ни дава убеденост, че сме постигнали задачата си за унищожаване ".

Той предизвести, че " елиминирането " не значи, че няма да има нови случаи, " само че това значи, че знаем от кое място идват нашите случаи ". Ардерн съобщи, че в Нова Зеландия няма необятно публикувано неоткрито предаване в общността, добавяйки: " Победихме в тази борба ".

Но тя сподели, че страната " би трябвало да остане бдителна, в случай че желаеме да я запазим по този метод ".

Страната вкара някои от най-строгите ограничавания в света във връзка с пътуванията и активността при започване на пандемията, когато имаше единствено няколко десетки случая. Тя затвори границите си, стартира да ползва карантина за всички идващи в страната, вкара строго обсада и стартира обширна интервенция за тестване и следене на контакти.

На 26 март бяха закрити плажове и площадки, както и офиси и учебни заведения. Баровете и заведенията за хранене също бяха затворени, в това число за доставка за у дома. Ардерн разяснява, че съгласно моделите, Нова Зеландия би могла да има повече от 1000 случая дневно, в случай че не бе въвела обсада толкоз рано.

Тя изясни, че страната в никакъв случай не може да разбере какъв брой неприятно би било, само че че посредством " дейности сме избегнали най-лошото ".

Отдалеченото местонахождение на Нова Зеландия и лесната опция за затваряне на граници бяха в нейна изгода, когато вирусът избухна, разясняват специалистите. Но държавното управление бе похвалено и за ясните и разбираеми известия през цялата рецесия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР