Нова вълна от руски артилерийски и ракетни удари по гражданската

...
Нова вълна от руски артилерийски и ракетни удари по гражданската
Коментари Харесай

Украинските сили настъпват към ключов град, енергийната система понесе нов удар

Нова вълна от съветски артилерийски и ракетни удари по гражданската инфраструктура остави към 40 % от жителите на Киев без ток, сподели през днешния ден кметът на града Виталий Кличко, като в това време украинските военни оповестиха, че са постигнали нов прогрес в контраофанзивата си на изток, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Тази заран имаше сигнали за въздушна паника в цялата страна. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк сподели, че повече от 120 ракети са били изстреляни по Украйна, „ с цел да разрушат сериозна инфраструктура и за всеобщо ликвидиране на цивилни “.

Няколко мощни детонации се чуха в центъра на украинската столица. Кметът на Киев Виталий Кличко прикани хората, в случай че е допустимо да заредят мобилните си телефони и да се запасят с вода.

Малко по-късно Кличко сподели, че 40 на 100 от потребителите в столицата нямат електричество, само че се работи за възобновяване на зареждането. Властите оповестиха също за офанзиви на някои места в Южна и Западна Украйна. Съобщава се за детонации в региони, включващи Полтава, Одеса, Харков, Николаев и Лвов.

Украинските военни споделиха през днешния ден, че са напреднали покрай стратегическия град Кремина в Луганска област. След този град, който в този момент е окупиран от руснаците, се намират по-големите градове Северодонецк и Лисичанск. Освен това отвоюването на Кремина от украинските сили ще разреши нахлуване към Старобилск – транспортен център, през който съветската войска в Североизточна Украйна доставя частите си.

„ Нашите бойци не престават офанзивните си дейности в региона на град Кремина. През седмицата бранителите на Украйна напреднаха с до 2,5 километра по посока на това обитаемо място ", сподели бригаден военачалник Олексий Громов.

По-рано основаният в Съединени американски щати мозъчен концерн " Институт за проучване на войната " сподели, че съветската войска събира войски в региона на Луганск в подготовка за огромна борба. Украинският регионален шеф на Луганска област Сергий Гайдай написа в „ Телеграм “ за скупчване на съветски войски и за тежки боеве край Кремина.

Агенция " Укринформ " пък съобщи, че на полигони в Беларус има 11 000 бойци на съперника и над 400 единици въоръжение и военна техника на страната окупатор. Това е съобщил на брифинг зам.-началникът на Главното оперативно ръководство на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна бригаден военачалник Олексий Громов.

Генерал Громов сподели, че по продължение на държавната граница на Украйна с Беларус ситуацията остава следена и постоянна. Врагът продължава да покачва нивото на подготовката си като организира учения на беларуски полигони. Громов заяви, че понастоящем групировката на съветските войски, която е разгърната в Беларус, както и в Брянска и Курска област на Руската федерация, е два пъти по-малка от групировката, която през февруари беше задействана за нахлуване против Киев – 22 000 в този момент, при 45 500 при започване на нашествието. Зам.-началникът на Главното оперативно ръководство уточни, че даже при положение на привличане на всички бойни беларуски военни елементи от състава на сухопътните войски и на силите за специфични интервенции, общата бройка ще наброява към 30 000 души.

Громов сподели още, че Русия е изнесла от беларуска територия всички ресурси от муниции за артилерийски системи и за реактивни системи за залпов огън, които са били трансферирани там в навечерието на нападението против Украйна, с цел да обслужват ползите на въоръжените сили на Русия.

Според Громов, Минск има лимитирани благоприятни условия да обезпечи муниции за настъпателна формация от военни на своя територия.

Заедно с това се уголемява контролът над военните летища на Беларус и продължава работата по в допълнение съоръжение на летищата в Мачулишчи, Барановичи и Лунинец. Планира се Мачулишчи да стане основен център за потребностите на въоръжените сили на Руската федерация, разгласи военачалник Громов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР