Нова уникална находка е направена в древния римски град Помпей,

...
Нова уникална находка е направена в древния римски град Помпей,
Коментари Харесай

Откриха невероятна нова находка в „мъртвия“ Помпей СНИМКИ

Нова неповторима находка е направена в античния римски град Помпей, който е бил опустошен по време на изригването на вулкана Везувий, от група експерти, в която с изключение на археолозите са включени и биолози, зоолози и вулканолози.

Както съобщи шефът на археологическия парк в Помпей Масимо Озан в ефира на канал „ Rainews24 “, това е махленски павилион, в който са се продавали храни, както сурови, по този начин и подготвени.

Според Озан, откриването на сходна институция не е ново единствено по себе си, защото в „ мъртвия “ град, където разкопките не стопират, към този момент са известни към 80 такива павилиона, които са били постоянно срещани в Помпей.

“Но този павилион е специфичен, тъй като успяхме да възстановим храната, която е продавана там. Освен това стенописите, които също разказват предлаганите артикули, са непокътнати на плота “, споделя Озана.

Според него, друга неповторима находка дава опция да се възвърне картината на живота преди съвсем две хиляди години. "Имахме визия за усетите на храната на античните римляни, само че в този момент успяхме да разберем, че помпейските готвачи са предложили невероятни смеси от риба и дивеч.

"Месо от разнообразни животни се добавяло към рибни ястия, постоянно смесвайки разнообразни типове месо. Потребителите на този вид кухня са били главно простолюдието, а не аристокрацията, на която са сервирани надалеч по-сложни ястия ", изяснява специалистът.

По този метод зоолозите са съумели да разпознават месо от патици, кости на свине, овце и кози, както птици и охлюви, с помощта на материала, непокътнат под лавата.
Archaeologists uncover ancient street food shop in Pompeii
— Reuters (@Reuters) Директорът изрази вяра, че павилионът ще бъде отворен за туристи до Великден (в случай на отваряне на музеи, затворени заради пандемията от коронавируса).
Изцяло заровен под пласт лава и пепел, градът е открит за първи път през 1592 година.

Табла с надпис „ Помпей “ е открита там съвсем 100 години по-късно, през 1689 година, само че тогава се е считало, че руините принадлежат на вилата на командира и изтъкнат политик Помпей Велики (106-48 година пр.Хр.).

Разкопките на Помпей не престават през XVIII и XIX век. В хода на дългата история на проучването на античния римски град се образуват правилата на актуалната археология, зародила като „ търсене на съкровища “ на древността.

Pompeii: Ancient 'fast food' counter to open to the public
— BBC News (World) (@BBCWorld) Погребан жив под лавата, градът се трансформира за учените в самобитна енциклопедия за метода на живот на античните римляни, за която доста се научи посредством разкопките в Помпей.

Едно от последните сензационни открития е надпис, който удостоверява версията за неправилната дата на съдбоносното изригване на Везувий: това може да е станало не на 24 август, както обичайно се счита, а през октомври 79 година

Разкопките не стопират да носят изненади: единствено през последните месеци са направени значими открития, едно от които е тялото на гражданин, умрял при изригването със непокътнат кристализиран мозък.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР