Нова тв Ученици от Професионалната гимназия по селско и горско стопанство,

...
Нова тв
Ученици от Професионалната гимназия по селско и горско стопанство,
Коментари Харесай

Ученици от Родопите създадоха най-икономичния електромобил у нас

 Нова тв Ученици от Професионалната гимназия по селско и горско стопанство, и туризъм в планинското градче Чепеларе завоюваха първото място в надпреварата на Техническия университет във Варна " Енергетиката и ние ". Отборът от Родопите се наложи над конкуренцията със своя електрически автомобил, който претендира да е най-икономичният в своя клас в страната.

От София до Чепеларе и назад дистанцията е към 500 километра. Прототипът на Чепеларската гимназия изминава целия път с 1 киловатчас електрическа енергия – два пъти по-малко, в сравнение с харчи една домашна 2-киловатова печка. Измерванията са сертифицирани и потвърдени, показва инж. Тодор Лазаров.

Инженерното знамение е издигнато в непретенциозен гараж, една от работилниците на учебното заведение в Чепеларе. Колата с впечатляващите резултати е сложена на стенда, а Валентин Хаджиев прави следващия тест. Деветокласникът е в екипа, написал компютърния код за телеметричната система, която пресъздава на компютърния екран главните параметри на колата. 

" С този резултат сме сред гросмайсторите, т.е. първите 10 тима в Европа. Можем умерено да кажем, че нашият електрически автомобил, въпреки и първообраз, е най-икономичният в България. Ние сме една от дребните гимназии в България, а показахме, че можем да победим и огромни университети " – разяснява пред Нова инж. Тодор Лазаров. 

За последните 7 години в тима на Чепеларската гимназия вземат участие над 100 деца. Тимът несъмнено е най-продуктивният от своя клас с 6 автомобила досега - 5 приключени и един в развой на разработка.

Заради пандемията доста надпревари се отсрочват или минават виртуално. Учениците обаче не губят време, а работят по нова кола. Логично, в самото начало би трябвало да се измисли подобаващ дизайн. От стиропор е изработен смален модел. Един от дизайнерите – Виолета Мекерова изяснява: " Това, което ни хрумне, го тестваме и по този начин стигаме до положителния резултат ". 

Отскоро учениците разполагат с 3D принтер, на който разпечатват някои от частите. Имат и симулатор с виртуална действителност, където упражняват уменията си на пистата. " Тъй нареченото Z-поколение от дълго време е надхвърлило концепцията за белия лист и молива. Иска да има 3D принтер, VR очила, 3D скенери " – споделя инж. Лазаров. 

Следвайки условията за присъединяване в състезанията  “Shell Eco-marathon "  Чепеларският електрически автомобил е с размери за един човек. Пилотът би трябвало да е най-малко 50 кг и с височина до 1.60 м. " Ако е под 50 кг, прибавяме тежести " – добавя Костадин Златушкин от тима. 

Докато ръководи колата, водачът е предпазен с колани съгласно условията за сигурност. И тъкмо тук чепеларци държат още едно първо място - тяхно е международното достижение, при което водачът, от позиция изцяло закопчан, излиза от колата за 2,19 секунди.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР